петък, 30 октомври 2015 г.

"Фарисеят и бирника"



"Фарисеят и бирника"


"Също и на онези, които разчитаха на себе си, че са праведни, и презираха другите, каза и тази притча: Двама души: единият фарисей, а другият бирник, се изкачиха в храма да се помолят. Фарисеят, като се изправи, се молеше в себе си така: Боже, благодаря Ти, че не съм като другите хора – грабители, неправедни, прелюбодейци, също и като този бирник. Постя два пъти в седмицата, давам десятък от всичко, което придобия. А бирникът, като стоеше надалеч, не искаше дори очите си да повдигне към небето, а се биеше в гърди и казваше: Боже, бъди милостив към мен, грешника. Казвам ви, че този слезе у дома си оправдан, а не онзи; защото всеки, който възвишава себе си, ще бъде смирен, а който смирява себе си, ще бъде възвисен." (Лука 18:9-14)

Отново Исус ни предизвиква да се запитаме от къде идва праведността ни, от Христос или от нашия самоконтрол?
Важно е да се отбележи, че нашите действия са важни да живеем живот угоден на Бог, а не само да мислим благочестиво, това е нещо в което ученикът постоянства, процес наречен освещение.
Но тези действия не ни спасяват, те трябва да са резултат от нашето спасение. Нашата увереност не е в нашите действия, не че те ни спасяват, но в Христос и самият Христос. Нашите нови действия идват като отговор на незаслужената любов и прошка на Исус, а не да печелим и съхраним Неговата любов към нас.
Днес, когато идвате при Христос, идвате ли уверени и горди колко добре сте пазили закона Му или сте се смирили за това, че извън Христос не сте праведни.
Дали душата ти се хвали от добри дела или се хвали със смирената любов на Христос, която пренебрегва всичките ни недостатъци и провали за да те обича и да те примири със Себе Си?

Няма коментари:

Публикуване на коментар