понеделник, 5 октомври 2015 г.

“Богаташът и Лазар”



“Богаташът и Лазар”



"Имаше някой си богаташ, който се обличаше в пурпур и висон и всеки ден се веселеше бляскаво. Имаше и един сиромах на име Лазар, покрит със струпеи, когото слагаха да лежи пред портата му, като желаеше да се нахрани от трохите, които падаха от трапезата на богаташа; и кучетата идваха и лижеха раните му. Умря сиромахът и ангелите го занесоха в Авраамовото лоно. Умря и богаташът и беше погребан. И в ада, като беше на мъки и повдигна очи, видя отдалеч Авраам и Лазар в неговото лоно. И той извика, казвайки: Отче Аврааме, смили се над мен и изпрати Лазар да натопи края на пръста си във вода и да разхлади езика ми; защото съм на мъки в този пламък. Но Авраам каза: Синко, спомни си, че ти си получил своите блага приживе, така както Лазар – злините; а сега той тук се утешава, а ти се мъчиш. И освен всичко това, между нас и вас е утвърдена голяма бездна, така че онези, които биха искали да минат оттук към вас, да не могат, нито пък оттам – да преминат към нас. А той каза: Като е така, моля ти се, отче, да го пратиш в бащиния ми дом; защото имам петима братя – за да им засвидетелства, да не би да дойдат и те в това място на мъчение. Но Авраам каза: Имат Мойсей и пророците, нека слушат тях. А той каза: Не, отче Аврааме; но ако отиде при тях някой от мъртвите, ще се покаят. Тогава той му каза: Ако не слушат Мойсей и пророците, то и от мъртвите да възкръсне някой, пак няма да се убедят. Лука 16:19-31

В тази притча получаваме два урока от Исус: един относно използването на нашето богатство и втори за доверието ни в Писанията. 
В първата част на тази притча (ст. 19-26) виждаме, че съдбата на тези двама мъже е обърната когато те преминават от живота във вечността. Лазар, който копнееше дори за трохите от масата беше отведен от ангел да бъде с Авраам. Богаташът, който не можеше да се занимава с просяк, сега е на вечно мъчение. Тази притча не е за да ни покаже какъв е задгробният живот, но да ни покаже колко е важно как използваме богатството си, колкото и да притежаваме, да обичаме и да се грижим за тези около нас а не да угаждаме на всяко наше желание. Богатството, дори изобилие от богатство не е лошо нещо. Трябва да бъдем внимателни в това как използваме богатството си или финансите си. Дали е за грижа на царството или за плътско задоволяване?
След като богаташът осъзна грешката си, желанието му беше да предупреди братята си, така че да избегнат мъките, но Авраам му напомни, че вече има предупреждение в писанията. Мъжът е убеден, че чудно знамение ще промени мнението им, но Авараам не е съгласен. Ние трябва да избегнем същият капан, като на богаташът да търсим знаци, вместо да гледаме словото на Бог точно пред нас. Исус извършваше знамение след знамение в Негоовото служение, но не всички повярваха и го последваха. Трябва да сме благодарни, че имаме толкова много предупреждения (и още много) в Писанията, а не непрекъснато да искаме още от Създателя.


Няма коментари:

Публикуване на коментар