вторник, 5 януари 2016 г.

Джоузеф Принс - "Духовно воюване" - Глава 1

ГЛАВА 1


ДА СИ ОБЛЕЧЕН В БОЖИЕТО ВСЕОРЪЖИЕ


"Облечете се в Божието всеоръжие, за да
можете да устоите срещу хитростите на
дявола."
Ефесяни 6:11

Дяволът напада Божия образ и подобие

Духовното воюване е жизнено важна част от ходенето ни с Бог. Има невидима война, която се вихри около нас. Не можеш да я видиш с естествените си очи, но тя е реална. Веднъж след като си се родил, ти авноматично се сдобиваш със смъртен враг, посветен на твоето унищожаване. Негвото име е сатана. Той е враг на на всеки мъж, жена и дете. Независимо дали си християнин или не, той те мрази, защото, когато Бог те създаде, Той те създаде по Свой образ и подобие. Понякога с теб се случват неща, които не са обичайни и нормални. Когато забележиш, че тези неща се случват редовно и се опиташ неуспешно да се справиш с тях, не ти е необходим учен от НАСА, който да ти каже, че си атакуван духовно. Дяволът е малко като жена, която е била зарязана от гаджето си. Тя пази негова снимка и когато я погледне психясва – започва да я кълне и проклина и скоро снимката бива надупчена и надраскана! Понеже не може да нападне гаджето си, тя атакува неговата снимка. Дяволът прави същото нещо. Понеже не може да нападне Бог, тъй като е прекалено мощен за него, той напада Божия образ и подобие – теб и мен. Но има една разлика – когато има дяволска атака, ако си християнин, Божието слово ти казава да застанеш в победата, която имаш в Христос. От друга страна, ако не си вярващ, тогава ти си под господството на дявола и той може да те напада по всяко време.

Недей просто да се справяш, ходи в победа

Добрата новина днес е, че Библията не ни учи как да се справяме с нашите проблеми, а ни учи как винаги да ходим в победа! Светът ни учи как да се справяме с проблемите. Има семинари, на които ни учат как да се справим с депресия, болест или разрушено взаимоотношение. Но Бог иска ние да победим. Неговото слово ни разкрива как да преживеем победа над тези неща. Това е разликата по отношение на това какво Бог иска за нас и какво дяволът иска да ни направи. Друга разлика е, че щом повярваш в Христос, имаш всичко в Него. Всичко! В Ефесяни 1:3 Библията казва: „Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христос ни е благословил с всяко духовно благословение в небесните места ...” Забележи, че е използвано време, показващо минало действие – Той ни е благословил – с всичко!

Библията не ни учи как да се справяме с нашите проблеми, а ни учи как винаги да ходим в победа!

Светът си мисли, че има всичко. Хората, които не вярват в Бог понякога се хвалят, че имат много. Те казват: „Аз съм много богат, имам много. Погледни къщата ми. Погледни колата ми. Погледни банковите ми сметки.”
В Битие 33:9 Исав каза на брат си Яков, че има достатъчно:
9 А Исав каза: Имам доволно, брате мой; ти задръж своите си.
Спомни си, че Яков беше отнел чрез измама благословението за първородството на Исав от техния баща Исак. Поради тази причина Исав много се ядоса и разгневи на Яков. Яков избяга и братята бяха разделени в продължение на много години. Един ден те отново се срещнаха. Яков се страхуваше от Исав поради това, което му беше причинил преди много години. Но той не знаеше, че Бог беше смекчил сърцето на Исав. Така че Яков изпрати дарове на Исав, за да се помири с него. Битие 33:10,11 казва:
10 Но Яков отвърна: Не, моля ти се, ако съм придобил твоето благоволение, приеми подаръка ми от ръцете ми, тъй като видях лицето ти като че видях Божие лице, понеже ти беше благосклонен към мене. 11 Приеми, моля, подаръка ми, който ти е принесен; защото Бог е постъпил благо към мен и имам всичко. И като настояваше, той го прие.
Ако Исав имаше достатъчно, то Яков имаше всичко, от което се нуждаеше! Светът може да се хвали, че има много. Знаеш, че е възможно да живееш в голяма къща с много стаи и да не можеш да спиш спокойно и добре в нито една от тях. Възможно е да имаш всичките пари на света и въпреки това да си в депресия, безпокойство и тревожност. Но ти, който си дете на Бог, имаш всичко. Имаш всичките Божии обещания, написани в Библията. Имаш Святия Дух и
можеш да имаш всички плодове на Духа: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вярност, кротост и себеобуздание. Но има и друга важна разлика между теб вярващия и невярващите – не само, че имаш всичко, но дяволът много внимава с теб, защото си създаден по Божия образ и подобие. Приятелю, добре дошъл в духовното воюване!

Облечи Божието всеоръжие

И така, как да противостоим на дявола? Какви инструкции ни е дал Бог, за да ни помогне да стоим в победата, която вече имаме в Христос? Отговорът се намира в Божието всеоръжие! Но какво представлява то? Нека погледнем в Ефесяни 6:10-18:
10 Най-после заяквайте в Господа и в силата на Неговото могъщество. 11 Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола. 12 Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, а срещу началствата, срещу властите, срещу световните управители на тази тъмнота, срещу духовните сили на 
нечестието в небесните места. 13 Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден и като надвиете на всичко, да устоите. 14 И така, стойте препасани с истината през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник; 15 и с краката си обути с готовност чрез благовестието на мира. 16 А освен всичко това
вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всички огнени стрели на нечестивия; 17 вземете също за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово; 18 като се молите в Духа на всяко време с всякаква молитва и прошение, бодърствайте в това с неуморно постоянство и молба за всички светии.
Погледни 13-ти стих: „Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден и като надвиете на всичко, да устоите.” Библията ни казва да вземем Божието всеоръжие. Бог ни казва да облечем Неговото всеоръжие. Бог има весоръжие и точно него носеше Исус, когато беше на земята. Когато се върна на небето, Той остави това всеоръжие на нас.
И така, днес имаме снаряжението на Бог. И когато облечем Неговото всеоръжие, дяволът не знае кой стои облечен вътре в това всеоръжие. Всичко което знае е, че това беше всеоръжието, което го разгроми преди 2000 години! Аз и ти изглеждаме точно като Исус, когато носим Неговото всеоръжие. Може да се чувстваш слаб, но когато си облечен във всеоръжието, дяволът те вижда силен.
Прилича малко на това да си облечен в костюма на Батман. В различните серии на филма „Батман” ролята му се изпълнява от различни актьори. Един от тях е Майкъл Кийтън. Колко от вас знаят, че Майъл Кийтън не е особено едър? Но когато облече костюма, изглежда едър, мускулест и непобедим. Този костюм има вградени подплънки! Всеки ще изглежда велик в такъв костюм. Така че, въпреки че Майкъл Кийтън не е особено едър, в този костюм на Батман той изглежда поразително.
По същия начин, когато си в Божието всеоръжие, дяволът не знае твоите слабости и не може да види страховете, които може да изпитваш. В това всеоръжие ти просто изглеждаш като Исус за него!
Някои от вас може да са запознати с поученията, които се носеха по църквите преди няколко години – те подтикваха християните да „обличат” Божието всеоръжие всяка сутрин като се събудят. Така че, когато се събудиш сутрин ти си „поставяш” своя колан на истината, „поставяш” си своя нагръдник на праведност, след това „обуваш” обувките на мира и т.н. Спомням си, че аз правех това известно време и се чувствах като Батман – сякаш съм в неговия костюм и аксесоари!
Проблемът с това поучение е, че така можете да се омотаете в дисциплината за обличането на всички тези части, че да забравите какво всъщност означават те. Ако четеш внимателно пасажа в 6 глава на Ефесяни, ще видиш, че всяка част има специфично значение и цел. И така, вместо да се фокусирам върху значението на всяка една част на всеоръжието, аз просто се фокусирах върху процеса на обличане на различните части всеки ден. Човече, аз обличах тези части всеки ден! Дори се чувствах гол, когато не го правех. И в крайна сметка пропусках основното!
Ти изглеждаш точно като Исус, когато носиш Неговото всеоръжие.

Божието всеоръжие се състои от седем части

Знаеш ли, че Божието всеоръжие се състои от седем части? Казвало се е, че има само шест части, но шест е числото на човек. Бог сътвори човека на шестия ден. Голиат беше висок шест лакътя и една педя, копието му тежеше шестотин сикли и снаряжението му се състоеше от шест части. От друга страна, седем е числото на съвършенство и пълнота. Бог сътвори земята за шест дни, а на седмия си почина.
За да бъдем точни, всеоръжието се състои от пет плюс две части. Първите пет са за отбрана. Коланът е за отбрана – той държи останалите части на мястото им. Шлемът е за отбрана – той пази главата ти. Нагръдникът предпазва сърцето ти. Обувките пазят краката ти и щитът те защитава целия. Но последните две – мечът на Духа и молитвата в Святия Дух – са нападателни.
Преди да разгледаме подробно всяка част от всеоръжието нека поговорим малко за митовете и истините около духовното воюване.

Превод: Василка Благоева и Илина Чипилска

Няма коментари:

Публикуване на коментар