сряда, 6 януари 2016 г.

Джоузеф Принс - "Духовно воюване" - Глава 2

ГЛАВА 2


МИТОВЕ И ИСТИНИ ЗА ДУХОВНОТО ВОЮВАНЕ


"Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, а срещу началствата, срещу властите, срещу световните управители на тази тъмнота, срещу духовните сили на нечестието в небесните места."
                                                   Ефесяни 6:12

Истината за бащата на лъжата

Много неща са били изписани за духовното воюване. Някои от тях са митове, някои – истини. Нека разгледаме някои от тях, за да разберем как да стоим в победата. Има християни, които не вярват, че дяволът е реален! Те не вярват, че той съществува. Някои хора се опитват да ни кажат, че дяволът не е реален като подхвърлят: „О, това е просто поетична метафора в Библията.”
В другата крайност пък има християни, които вярват, че дяволът може направи всичко! Те толкова много вярват в дявола, че си мислят, че той действа в живота им през цялото време.
Нека ти кажа истината. Дяволът няма същите атрибути като Бог. Определено дяволът не ги притежава. Той не знаеше дори, че Исус ще спечели победа чрез кръста. Всъщност той планира да постави Исус на кръста. Ако знаше, че кръстът щеше да доведе до неговото поражение, той нямаше да разпъне Господа на славата! (1 Коринтяни 2:8).
Така че дяволът не знае всичко. Той не може да прочете какво има в твоя ум. Дяволът не знае какво мислиш докато не си отвориш устата. Ако се страхуваш, той няма да го знае докато не отвориш устата си и не го изповядаш. Единствения начин да разбере какво има в ума и сърцето ти е от това, което излиза от устата ти. Така че, набюдавай устата си! Наблюдавай изповедта си!
Второ – за разлика от Бог дяволът не е всевишен. Той не е всемогъщ. Знаеш ли, че дяволът не иска да четеш тази книга? Той мрази, когато слушаш Божието слово, защото Словото напомня на него и на теб за неговото поражение! Може ли да те спре да прочетеш тази книга? Е, ти я четеш сега, нали? Поздравления!
Ако дяволът е всемогъщ, както им изглежда на някои християни, тогава щеше да може да те спре да ходиш на църква. Всъщност щеше да те спре да приемеш Христос. Но фактът, че си спасен показва, че той не е всемогъщ. Помисли си малко, ако той наистина беше всемогъщ, нямаше ли да те е убил преди доста време?
Не, дяволът не е всемогъщ. 1 Петрово 5:8 казва: „Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне.” Забележи, че казва „като търси кого да погълне”. Това ни показва, че не може да погълне всеки, когото си иска – той не е всемогъщ.
Библията също го нарича лъжец. (Йоан 8:44) Помисли върху това – защо щеше на дявола да му е нужно да лъже, ако притежаваше силата да прави каквото си иска с нас? Хората лъжат, когато нямат сила да направят нещо да се случи. Хората, които са безсилни трябва да лъжат или да създават впечатление, че са силни. Приятелю, Христос порази дявола и го разоръжи. (Колосяни 2:15) Единствената „сила” или оръжие, което той има против нас са неговите лъжи.
Трето – дяволът не е всеприсъстващ или навсякъде през цялото време. Само Бог е всеприсъстващ. Може да кажеш: „Е, пастор Принс, имах ужасна атака от сатана у дома.” Приятелю, най-вероятно не е бил сатана. Не се ласкай. Най-вероятно миналата вечер сатана е бил зает да атакува някого като Били Греъм. Когато Исус беше на земята самият сатана лично посети Исус. Защо? Защото ти аз не можем напълно да се доверим на нашите подчинени за най-важните задачи. Ето защо ти казвам, че най-вероятно не сатана те е атакувал миналата вечер, а един от неговите младши зли духове. Той не може да бъде навсякъде през цялото време и да атакува когото си поиска.

Бог няма нужда от това ти да побеждаваш дявола, защото Исус вече го победи.

Важно е да се осъзнае, че Бог ни е дал ресурси, които да използваме за поражението на дявола. Дяволът имаше някаква сила до известна степен, но цялата сила, която имаше му беше отнета на кръста. Колосяни 2:15 казва: „... и като обезоръжи началствата и властите, изведе ги явно и на показ, като възтържествува над тях чрез Него.” Кой унищожи силата на дявола? Исус го направи! Кой извади зъбите на дявола? Исус го направи! 1 Петрово 5:8 казва: „... дяволът, обикаля като ревящ лъв, като търси кого да погълне.” Но не забравяй, че той вече няма зъби! Ето защо реве – за да те изплаши. Някои християни са толкова изпълнени със страх, че позволяват на дявола да ги сдъвче до смърт!

Правилният подход те прави да устоиш

Начинът, по който подхождаш при духовното воюване е много важен. Ако тръгнеш да воюваш като се опитваш да спечелиш битката, която вече беше спечелена чрез Христос, тогава това е вид себеправедност. Така че твоят подход трябва да бъде да застанеш в победата, която Христос вече спечели за теб.
Има някои християни, които се опитват да поразят дявола. Те си мислят: „Е, Бог ми е дал всичко, за да поразя дявола.” Приятелю, това е вид гордост. Бог не се нуждае от това ти да поразиш дявола, защото той вече беше поразен. Кой го порази? Исус го направи! И Той ти даде победата. Твоята част е просто да вярваш и да стоиш в победата.
Ето защо откриваме думата „устоявам” повторена четири пъти в пасажа от 6 глава на Ефесяни. Стих 11 казва: „.. да устоите срещу хитростите на дявола.” Стих 13 казва: „... да противостоите в злия ден и като надвиете над всичко да устоите.” Стих 14 казва: „... стойте препасани ...” Четири пъти в този пасаж Святият Дух ни казва да „стоим”. Ние трябва да стоим, стоим, стоим и ... стоим! Така че, когато вземем участие в духовната война по Божия начин да останем прави.
Какво всъщност означава да „стоиш”? Гледал ли си някога класическа стрелба в каубойски филм? Знаеш обичайната сцена – двама души стоят сами с гръб един към друг. След това бавно се отдалечават един от друг по централната улица на града. Внезапно двамата изваждат револверите си, обръщат се и стрелят! За секунда никой не знае кой е застреляният. След това единият от тях се свлича в прахта, а другият стои. Човекът, който стои е победителят. Приятелю, ако посрещнеш духовното воюване по Божия начин, тогава ще бъдеш този, сойто също ще стои!
По същия начин е и в японските филми за самураи. Двама души се изправят един срещу друг със своите мечове. Те се бият до смърт. Изведнъж виждаш как единият посича другия, но не си сигурен кой кого е посякъл, защото се движат твърде бързо. За момент и двамата стоят като замръзнали за известно време и не знаеш кой е спечелил. Дали добрият е спечелил или лошият? Внезапно лошият се усмихва сякаш е спечелил. Но след това виждаш как от устата му бликва кръв. Той се свлича на пода. Изгубил е битката. Добрият човек отново триумфира!
Ударението е върху това, че този, който остава прав (стои, устоява) винаги е победителят. Бог иска ти да си този, който стои прав. Той е споменал думата „стоя” четири пъти в Ефесяни 6:11-14. Да стоиш означава, че не трябва да се биеш. Така че не се бий, стой. Да стоиш означава, че вече си спечелил. Победата вече е твоя. Кой ти даде победата? Исус го направи!
Да отговориш на дяволския блъф

В Ефесяни 1:3 Библията казва, че вече имаме всичко в Христос -  „Благословен да бъде Бог и Отец на нашия Господ Исус Христос, Който в Христос ни е благословил с всяко духовно благословение в небесните места ...”. Така че дяволската тактика номер едно е да те накара да си мислиш, че нямаш това, което вече имаш. Да кажем, че вярваш на Бог за финансово благословение в живота ти. Трябва да платиш заемите за къщата и колата си. Поглеждаш наличните пари в банковата си сметка и казваш: „Трагично е.” Дяволът идва и те атакува като казва: „Да, трагично е. Нямаш достатъчно финансово снабдяване изобщо. Всъщност ти нямаш също и това, нямаш също и онова ...”
Какъв трябва да бъде твоят отговор? Ти трябва да отговориш на неговата заблуда. Така че кажи: „Аз не се опитвам да бъда богат. Аз съм богат. В Христос аз съм богат! В Христос аз имам всичко!” Припомни на себе си Божието обещание във Филипяни 4:19: „А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда според Своето богатство в слава в Христос Исус.” Няма значение, че си в оскъдност. Защо? Защото Бог снабдява. И Той го прави според Своето богатство в слава,  а не според ограничените човешки ресурси. Той ще те снабди с най-добрата работа и най-доброто заплащане. Не човек на земята е твоят източник на снабдяване. Човек само може да те направи беден. Не, Бог е твоят източник на снабдяване и Той ще те снабди според Своето богатство в слава.
Приятерю, наистина няма значение колко имаш в банката. Ти си богат, защото си в Христос. И когато се появи нужда, ще откриеш, че тя ще бъде снабдена, ако вярваш, че си богат в Христос. Същото е и с изцелението. Дяволът ще се опита да те атакува със симптоми в тялото ти. Ще се опита да постави болка в тялото ти или да те направи да се чувстваш зле. Ще се опита да те накара да се чувстваш слаб и да си мислиш, че се разболяваш. Неговата цел е да те накара да повярваш, че не си изцелен. Какъв трябва да бъде твоят отговор? Отново трябва да отговориш на лъжата му. Кажи му: „Не! Аз не се опитвам да бъда изцелен, аз съм изцелен! Аз вече имам победата, която Исус ми даде. Аз имам изцелението! И ти няма да ми го отнемеш!”

Не се бори за победа, бори се от позицията на победа

Има огромна разлика, когато влизаш в духовното воюване със знанието, че ти е била дадена победата. Това е начинът, по който Бог желае да се „бориш”. Ти не се бориш за победа, а се бориш от позиция на победа. Ако мислиш, че не си изцелен и казваш: „Трябва да убеждавам Бог да ме изцели. О, Боже, моля те, изцели ме!”, тогава всъщост си паднал от мястото си на победа. Попаднал си право в ръцете на дявола. Той иска да си мислишу че нямаш това, което Бог вече ти е дал. Така че ти трябва да отговориш на неговата лъжа. Кажи му: „Не, дяволе, аз имам победата!”
Той може да ти отговори като каже: Ако го имаш, то тогава защо те боли тук и там?” Е, тогава декларирай: „Дяволе, в Христос аз го имам. Тези болки са просто временни. Твоите думи са лъжа. Аз не се опитвам да бъда изцелен. Аз съм изцелен!” Прави това и ще откриеш, че симптомите, които си имал са си отишли в мощното име на Исус.
Но, ако паднеш в неговия капан и кажеш: „Е, предполагам, че не съм изцелен. Чувствам тази болка и слабост. О, Боже, моля те, изцели ме!” , тогава си паднал от високата си позиция. Защо? Защото в такъв случай се бориш за победа вместо да се бориш от позиция на победа. Има голяма разлика между двете.


Господарят на лъжата

Ефесяни 6:11 казва: „Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола.” Какви са „хитростите” на дявола? Спомни си, че Христос му отне силата, така че ще му се наложи да те лъже. Ще те накара да си мислиш, че нямаш това, което Бог вече ти е дал и което всъщност имаш, защото Бог вече ти е дал всичко в Христос. И понеже дяволът е безсилен ще се опита да те надхитри да използваш собствената си сила против себе си. Дяволът е господар на измамата, бащата на лъжата. (Йоан 8:44)
В Едемската градина Бог даде всичко на Адам и Ева. И въпреки това дяволът им посочи единственото дърво, от което Бог им беше казал да не ядат. Той ги накара да се чувстват така, сякаш им липсва нещо.
Човече, може да си женен за една от най-красивите жени в града и въпреки това дяволът да те накара да си мислиш, че тя не е тази, от която наистина се нуждаеш. Може да живееш в красива къща и дяволът да те прилъже да мислиш, че имаш нужда от по-добра къща. Той винаги ще се опитва да те кара да си мислиш, че нямаш достатъчно или пък че нямаш това, което Бог вече ти е дал. Ето защо е наречен бащата на лъжата.

Не купувай дяволските лъжи

Нека ти разкажа друга история, за да илюстрирам становището си. Една вечер един човек се разхождал в малко село. Той отишъл направо при градския кмет и заявил: „Имам магически камък, който може да прави всичко. Например, ако го сложиш в храната си, той ще я направи много вкусна.”
Кметът бил много развълнуван: „Наистина ли?” – попитал той.
„Да.” – отговорил човекът.
„Господине, може ли да използвам този камък?” – помолил кмета.
„Ще ти кажа какво ще направя – казал човекът. По приницип не позволявам на хората да ползват моя камък, но за теб ще направя изключение. Обаче, трябва да ми обещаеш, че ще спазваш инструкциите ми.” Кметът се съгласил.
И така, човекът казал на кмета да приготви някои продукти. След това казал: „ Вземи това пилешко и заешко месо и ги смеси с картофи, моркови и лук. Накрая ги бъркай на слаб огън за около час.”
Когато яденето било готово кметът го опитал и казал: „Мммм, вкусно е!” Семейството на кмета и всички селяни яли от храната. Поканили също и човека да се нахрани. Всички яли докато се наситили.
Когато приключили, кметът казал на човека: „Господине ще ми дадеш ли този камък?”
„С цялото ми уважение към вас – отговорил човека – нима не беше достатъчно, че ви позволих да използвате камъка в храната си, но сега искате и да ви го оставя?”
„Да, бих желал да го купя от вас.” – казал кметът.
„Е, - казал човекът като прегърнал кмета през рамо – харескваш ми, така че ще ти го продам.” Кметът много се зарадвал и му дал много пари за камъка.
Този човек не стига, че се нахранил за сметка на селото, но също така му дали и пари!
На следващата сутрин напуснал селото с парите в джоба си. Вечерта отишъл в друго село. Но преди да влезе в селото, той се навел и взел друг камък от пътя. Влязъл в селото и потърсил кмета!
Колко от вас разбраха, че този човек бил просто добър готвач, който получавал храна на готово, легло да пренощува и лесни пари всеки ден? Дяволът се опитва да прави същото нещо с теб и мен. Въпреки, че всичко вече ти е било дадено, той се опитва да те накара да си мислиш, че имаш нужда от още нещо.



Кой е твоят реален враг?

Ефесяни 6:11 казва: „Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола.” Дяволът е много, много хитър! Стих 12 добавя: „Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, а срещу началствата, срещу властите, срещу световните управители на тази тъмнота, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.”
Приятелю, има йерархия на силите на тъмнината. Има нива на сила в духовната реалност. Има дявол „главатар на гангстерите” и дяволи „обикновени гангстери”. По този начи стоят нещата с царството на тъмнината. Ако си започнал малко да се плашиш, не го прави! Не трябва да се тревожим за тези тъмни сили, защото Бог ни е дал Своето всеоръжие, за да се предпазим от техните хитрости и атаки. Забележи, че първата фраза от стих 12 казва: „Защото нашата борба не е срещу кръв и плът ...”, а срещу силите на тъмнината.
Ако си вярващ, трябва да се събудиш и да осъзнаеш това. Може да кажеш: „Пастор, Принс, проблемът ми е моят шеф. Поради някаква причина той ми виси над главата през цялото време. Аз правя всичко възможно – работя извънредно и въпреки това той не ме харесва!” Чуй ме, ако е такъв случая, това „нехаресване” вероятно е свръхестествено. Така че какво трябва да направиш? Започни с това да не го мразиш. Вместо това го обичай и му прости. Ако ще нападаш някого, нападай дявола в името на Исус. Твоята битка не е с кръв и плът. Не е с твоя шеф. Твоята битка е със силите на тъмнината, които стоят зад него.

Не гледай на хората като проблем. Твоята битка не е срещу кръв и плът.

Една семейна двойка се караше точно пред мен. Е, не можеш просто да погледнеш ситуацията с естествените си очи и да се опитваш да откриеш в кого е грешката. Но аз казах следното: „В името на Исус, връзвам духа, който причинява този скандал!” Открих, че след малко двойката спря да се кара и започнаха да се сдобряват. Започнаха да си говорят мило един на друг.
Преди няколко години обикаляха няколко отровни и клеветнически имейли, които се отнасяха за мен и църквата ми. Господ ми показа, че дяволът се опитва да спре служението ми и ефективността на църквата да повлияе на повече човешки животи. Ние наистина влияехме в живота на много хора чрез Божията благодат. Един ден се случи да разбера самоличността на един от хорта, които разпространяваха имейлите. Но сърцето ми не беше изпълнено с огорчение към него, защото знаех, че моята битка не е срещу кръв и плът, а срещу силите на тъмнината, стоящи зад този човек.
Не гледай на хората като проблем. Проблемът не е кръв и плът. В 10 глава на Даниил виждаме, че той се молеше известно време, но изглеждаше така, сякаш няма резултат. Всъщност отговорът на молитвата му не идваше 21 дни откакто беше започнал да се моли. В Даниил 10:12,13 виждаме, че се появява ангел и казва на Даниил:

12 ... Не бой се, Данииле; защото от първия ден, откакто ти преклони сърцето си да разбираш и да смириш себе си пред своя Бог, думите ти бяха послушани и аз дойдох поради думите ти. 13 Обаче князът на персийското царство ми противостоеше двадесет и един дни; но, ето, Михаил, един от първите князе, дойде да ми помогне; и така, аз останах непотребен вече там, при персийските царе.



Още първия ден Бог беше чул молитвата на Даниил и беше изпратил ангел с отговора. Но принцът на Персия – въздушната власт над Персия – беше спрял ангела, за да не отиде при Даниил. Вероятно знаеш, че едва последния век британците започнаха да наричат Персия Иран. Има сила над Иран и Ирак, защото тези нациии са били познати като стария Вавилон. Проблемът не е бил Саддам Хюсеин. Може да убиеш Саддам Хюсеин, но ще се появи друг „Саддам Хюсеин”, защото истинската сила е демонична. Трябва да разберем, че отговорът е в молтвата. Ако християните вържат тази сила на тъмнината, тя няма да може да оперира.

Приятелю, има духовна война, която се вихри и тя е невидима за естествените очи. Нашият истински враг не е от плът и кръв и използва лъжи като оръжие, защото Христос вече му отне силата. Ние вече сме победители поради завършеното дело на Христос. И можем да стоим на тази висока позиция и да устоим срещу хитростите на дявола, защото имаме Божието всеоръжие!
Превод: Василка Благоева и Илина Чипилска

Няма коментари:

Публикуване на коментар