четвъртък, 7 януари 2016 г.

Джоузеф Принс - "Духовно воюване" - Глава 3

ГЛАВА 3


ПОЯСЪТ НА ИСТИНАТА


И така, стойте препасани с истина през кръста си ...
                                                          Ефесяни 6:14

Истината поддържа всичко заедно

Истината е твоят колан и е първата част от всеоръжието, спомената в 6 глава на Ефесяни. Меду другото Павел често използва римски картини за описание. По това време римските войници бяха навсякъде. Ако си гледал филма „Бен Хур”, е твърде вероятно да си видял римски войник в пълно въоръжение. Войниците са носели бронзови нагръдници.
Спомням си, когато гледах „Бен Хур” за първи път. Мислех си, че римският военачалник Квинтус Арий, който осинови Юда Бен Хур, изглежда невероятно с нагръдника и шлема си. Но бях шокиран, когато той свали своя нагръдник, защото се показа големият му корем! И, човече, той изобщо не изглеждаше във форма! Никога не трябваше да сваля нагръдника. Докато носеше нагръдника и шлема изглеждаше супер.
Защо е важен твоят колан? Като начало коланът ти държи ножницата на меча. Също така на него може да бъде закачена и кама. Има и друго много важно предназначение на колана – ще ти е много трудно да се биеш със свлечени в краката си панталони! Ще е много трудно да се биеш, като с едната ръка си държиш панталона да не падне, а в другата размахваш меча! Врагът може да спре да се бие и да каже: „Ей, ще си притегнеш ли колана или не? Много е смущаващо да се биеш с човек със смъкнат панталон!”
Така че носи истината като колан. Ако нямаш много истина в живота си, няма да бъдеш способен да носиш Божието всеоръжие заедно. По същия начин, както коланът ти държи всичко на мястото му, истината ще държи останалите части от всеоръжието заедно. Без истина останалите части от въоръжението няма да са надеждни.

Истината прогонва тъмнината

Но защо истината е спомената като първата част? Е, когато стана хпристиянин, животът ти се промени. А той се промени, защото прие истината. Ти беше освободен чрез истината. Исус те освободи чрез истината. Той каза: „И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.” (Йоан 8:32)
Когато бях малко момче, си играех с малки камъни. Повдигах ги, за да видя колко съм силен. Понякога, когато повдигнех кални камъни, откривах под тях малки бели мравки и дори скорпиони, пълзящи във всички посоки. Виж, мравките и скорпионите обичат тъмнината под камъните и когато светлината прогони тяхната тъмнина – се разбягват.
Същото е и в нашия живот. Ако мога да погледна в главата ти с рентген, може би ще видя области, които блестят, защото светлината на Божието слово ги е осветила. Например, преди си се страхувал да не бъдеш осъден в Божието присъствие, но този страх повече не съществува, защото истината за Божията благодат е влязла и го е разпръснала.
Но вероятно има други области, които са тъмни. Може би затова се страхуваш и си изпълнен с тревога в тези области. Тези тъмни области все още трябва да бъдат насищани с Божията истина. Всички от нас все още имаме тъмни области в живота си. Ето защо аз се моля почти всеки ден: „Татко, разкрий ми истината, която трябва да знам, за да бъда свободен.” Моля се с тази молитва, защото все още имам области на робство в живота си. Но слава на Бога, когато погледна назад в живота си, има области, в които съм бил освободен. Всъщност дяволът трябва да е глупак, за да ме атакува отново в тези области, тъй като вече съм приел много истини за тях.
Как можеш да разбереш дали дадена област в живота ти е тъмна? Е, когато се страхуваш или тревожиш в тази област, означава че светлината още не я е осветила напълно. Трябва да се молиш: „Боже, има област, в която все още съм в тъмнина. Разкрий ми Твоите истини за тази област. Покажи ми истините, които трябва да знам.” Приятелю, истината ще те направи свободен.

Колкото повече истини приемаш, толкова повече победа ще се изявява в живота ти.

Знаеш ли, че в очите на Бог истина и победа са синоними? Нека ти покажа доказателство от Библията. Цитирайки Исая, Матей казва: „Смазана тръстика няма да пречупи и замъждял фитил няма да угаси, докато не изведе правосъдието към победа.” (Матей 12:20). Забележи, че последната част казва „правосъдието към победа”. Оригиналният пасаж в Исая 42:3 в Стария завет казва: „Пречупена тръстика няма да отреже и замъждял фитил няма да угаси; ще постави правосъдие според истината.” Оригиналният цитат в Стария завет казва „истина”, при все че Новият завет казва „победа”. Това ни говори, че истина и победа са синоними. С други думи – колкото повече истини прпиемаш, толкова по-победоносно ще ходиш в живота си.
Щом знаеш истината, дяволът не може да те мами повече. Виж, той може да вирее единствено в тъмнина. Докато си в тъмнината или невеж за нещо, ще се страхуваш и ще бъдеш уязвим за дяволската измама. Нека ти дам илюстрация. Когато се разболяваш или нещо в тялото те боли, започваш да се безпокоиш за това. Не знаеш от какво е болката и въображението ти се развихря. Ставаш обезпокоен и загрижен. Когато най-накрая отидеш на лекар, той ти казва: „Това е нещо обикновено. Аз направих няколко изследвания и ти няма за какво да се безпокоиш.” На момента изчезват страха и тревогите ти. Как се е случило това? Лекарят ти е открил истината, която не си знаел и тя те е освободила.
Дяволът може да се приближи до човек и да му прошепне: „Виж жена си, тя те мами. Тя не те уважава повече.” И въпреки всичко съпругата му да е невинна. Дяволът играе умствени игри с нас и трябва да сме нащрек за неговите трикове.

Не падай в умствените игри на дявола

Нека ти дам друга илюстрация. Джойс и Джуди си говорят една с друга. Не много далеч от тях Ирене си върши своята работа. Трите са приятелки. Ирене забелязва, че нейните две приятелки току що са я погледнали и след това, докато си говорят, се смеят и хихикат. Скоро Ирене става подозрителна. Тя започва да си мисли, че приятелките и си говорят лоши неща за нея. Точно това е талантът на дявола – той ще си играе умствени игри с теб.

Удивително е как можем да прекарваме дните си като се ядосваме за нещо, което не съществува.

На следващия ден Джойс се обажда на Ирене и я пита: „Ало, Ирене, какво ще правиш утре? Джуди и аз бихме искали да те заведем на онзи хубав ресторант в града.”
„Е, не съм сигурна! Малко съм заета сега.” – казва Ирене.
Усещайки напрежение в гласа на Ирене Джойс пита: „Ирене, наред ли е всичко при теб?”
„Да” – казва Ирене.
Понеже не е убедена Джойс отново пита: „Има ли нещо не както трябва?”
„Всичко е наред.” – отговаря Ирене. Винаги, когато чуеш такъв отговор, повярвай ми, има нещо не както трябва.
Джойс настоява: „Виж, Ирене, ние наистина бихме искали да дойдеш. Настояваме!”
„Е, добре, ще дойда.” – предава се накрая Ирене.
На следващия ден тя отива на ресторант с двете си приятелки. Когато влиза в ресторанта, тя вижда тълпа от приятели и семейството си, които извикват: „Изненада! Честит Рожден ден!” Летят лентички и балони навсякъде в стаята. Насред всичко това Джойс и Джуди извикват: „Хей, Ирене, Честит Рожден ден!”
След това Джойс се засмива и казва: „Знаеш ли какво, Ирене? Вчера, докато обсъждахме партито за рождения ти ден, те видяхме, че гледаш към нас и си помислихме, че си се досетила какво правим. Помислихме си, че плановете ни са се провалили. Всъщност, мислех, че знаеш, че организираме партито за рождения ти ден, права ли съм?”
Не е ли удивително как можем да прекарваме дните си, като сме загрижени или ядосани  за нещо, което не съществува, което е основано на лъжа? Понякога прекарваме седмици и месеци погълнати от себесъжаление, страх или тревожност, защото несъзнателно сме вярвали в лъжа. Какво прахосване на време и енергия!

Познаването на истината ще те освободи

Самата истина няма да те освободи. Познаването на истината е това, което те освобождава. Исус каза: „И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.” (Йоан 8:32) Когато Ирене научи истината, тя беше свободна. Повече не беше ядосана на приятелките си.
„Нещо не е наред тук – казах на сержанта – защо трябва пак да минавам през военна служба?” Виж, аз вече бях минал през военна служба, когато бях млад.
В моя кошмар сержантът не ми обръщаше внимание и продължаваше да ми крещи ругатни. „Закъсняваш! Закъсняваш!” – крещеше той.
Погледнах към него и казах: „Това не може да се случва!”
Той ме погледтна в очите и каза: „Слушай, ти си записан, записан си за следващите три месеца!”
„Нещо не е както трябва!” – повторих аз.
След това се събудих. Скоро осъзнах, че това е било само лош сън и се успокоих.

Човече, какво спокойствие е, когато знаеш истината! Ти си свободен, когато познаеш истината!
Превод: Василка Благоева и Илина Чипилска

Няма коментари:

Публикуване на коментар