вторник, 12 януари 2016 г.

Джоузеф Принс - "Духовно воюване" - Глава 7

ГЛАВА 7

ШЛЕМЪТ НА СПАСЕНИЕТО

Вземете също за шлем спасението ...
                                                     Ефесяни 6:17



Надеждата е уверено очакване към Бог

Нека да разгледаме шлема на спасението. Някои от вас може би си мислят: „Аз съм спасен чрез Христос, така че имам шлема.” Но в Библията спасението не се отнася само да бъдеш спасен от ада. Това е само началото. На гръцки думата „спасение” се отнася също и за запазване, пълнота, здраве и просперитет.
В 1 Солуняни 5:8 апостол Павел казва: „... а ние, като сме от деня, нека бъдем трезвени и нека облечем за бронен нагръдник вярата и любовта и да сложим за шлем надеждата за спасение.” В Библията надеждата е положително и уверено очакване за добро. Днес използваме думата надежда толкова голословно. Хората използват думата през цялото време: „Наистина се надявам, че няма да бъда съкратен.” или „Наистина се надявам, че ще събера максимум точки на теста.” Често по време на разговор казваме „Надявам се, не” или „Надявам се, да.” Такава надежда означава, че изобщо не си сигурен в нищо. Но библейското значение на надежда е положително и уверено очакване за добро. Така че, когато Бог казва: „Имай надежда.”, иска да имаш уверено очакване, че ще се случат добри неща.
Знаеш ли какво ще се случи в живота ти тази седмица? Вероятно не знаеш. Но Бог иска да сложиш шлема на спасението чрез уверено очакване, ще през седмицата ще се случи нещо добро. Знай в сърцето си и декларирай с устата си, че това ще е една добра седмица, през която ще видиш Божията защита, пълнота, здраве и просперитет. Когато имаш такава нагласа, всъщност си сложил своя „шлем на спасението”.
Когато хората ме питат: „Пастор, Принс, каква ще бъде тази седмица за теб?”, моят отговор е: „Е, Ще бъде великолепна!” Пророк ли съм? Не, не съм пророк, но знам, че ще бъде велика седмица в името на Исус! Откъде знам това? Защото Исус не каза: „Нека ви бъде според Божията воля.” Той каза: „Нека ви бъде според вярата ви.” (Матей 9:29) Той каза: „Нека ви бъде според очакванията ви.”
Тези от вас, които казват: „Пастор, Принс, това ще бъде еднаа лоша седмица, аз просто го знам!” Прави сте. И тези от вас, които казват: „Това ще бъде една благословена седмица!” Също сте прави.  Всички ще имате седмица каквато очаквате. Сега, не казвам, че животът всеки ден е легло от рози, ако очакваш добро. Просто ти казвам, че дори да има буря, Исус може да ти даде спокойствието, от което се нуждаеш. Той може да ти даде мира, от който се нуждаеш. Той каза: „... В света имате скръб; но дерзайте: Аз победих света.” (Йоан 16:33) Така че очаквай благословена седмица.
Запомни, че библейската надежда не казва: „Е, не знам дали ще получа или не, но се надявам! Стискам палци!” Не, това е светски вид надежда. Библейската надежда е тази – уверено очакване за добро!
Библията казва, че трябва да носиш шлема, за да пази ума и мислите ти. Ако точно сега си в някаква неприятност, каквато и да е тя, можеш да сложиш шлема на надеждата за спасение. Запомни, спасението е повече от това просто да бъдеш спасен от ада. Спасението включва изцеление, просперитет и благосъстояние. И ти имаш уветено очакване, че ще дойде добро, че Бог ще те види по време на изпитанието ти. То е просто временно и поради това можеш да имаш уверено очакване за добро.
Може да възразиш: „Но пастор, Принс, това не е ли вяра?” Не, вярата говори сега. Вяра е да вярваш, че точно сега имаш отговора на своята нужда в Христос, дори все още да не го виждаш. Надеждата говори за бъдещето. Надеждата е уверено очакване, че ще дойде нещо добро. Ето защо Библията нарича славното явяване на Исус „блажена надежда”. (Тит 2:13) Ние имаме увереност, че ще се случи, но то предстои в бъдещето. Вярата е сега.

Бъди сигурен в спасението си

Трябва да бъдеш сигурен в спасението си. Има много недоразумения около спасението. Така че нека ти кажа някои истини за него. Исус не дойде, за да направи лошите хора добри, Той дойде да направи мъртвите хора живи. Всички ние бяхме мъртви в нашите грехове, но Бог ни обикна толкова много, че не искаше да се справя с нас, както заслужавахме. Така че Той изпрати Своя Син да умре на кръста. Бог те взе с всичките ти грехове и те постави в Христос. Така че сега, когато Бог те гледа, Той те вижда в цялата красота, цялата слава, цялото морално достойнство и цялото превъзходство на нашия Господ Исус Христос!
1 Йоан 4:17 казва, че „... както е Той, така сме и ние в този свят.” Ето как можем да имаме смелост в съдния ден. От сега нататък трябва да виждаме себе си в Христос. Ние открихме нов център. Вече не сме в и от себе си. Не сме ограничени от собствените си ресурси. Ние сме в Христос и в Него имаме нова самоличност.
Сега искам да разбереш това – когато Исус умря на кръста, не умря просто за нашите грехове, Той умря като нас! Когато беше погребан, беше погребан за нас и като нас. Когато Бог Отец възкреси Исус, за да не умре никога вече, Исус възкръсна като нас. Не просто за нас, а като нас. Това е нашата нова самоличност. Точно както бяхме идентифицирани със стария Адам, сега сме идентифицирани с последния Адам, втория Човек.
Отец издигна Исус много над сатана, много над всички власти, много над всички сили и началства, далеч над всяко име, с което се именуват в сегашния и бъдещия свят. Той е над всеки друг. И когато Отец Го постави да седне от дясната Си страна, в центъра на цялата вселена, то къде е нашето място? Е, всъщност ние седим с Него! С Него ние сме увенчани със слава и чест много над сатана и всяко име, с което се именуват!
Поради тази причина дяволът не иска да разбереш за спасението си. Той иска да мислиш за себе си като разделен от Христос. Иска да мислиш, че си сам. Иска да мислиш, че когато правиш добро, тогава си в Христос, но когато направиш нещо лошо – си разделен от Христос. Приятелю, истината е, че ти си в Христос завинаги! Знанието за това ще ти даде сила да вършиш добро. Добрите новини са, че щом си в Христос, нищо не може да те отдели от Него и любовта Му. Римляни 8:35 казва: „Кой ще ни отлъчи от Христовата любов? Скръб ли или утеснение, гонение или глад, голота, беда или меч? Ние сме в Христос завинаги!

Понеже си в Христос, Бог те вижда в цялата красота, цялата слава, цялото морално достойнство и цялото превъзходство на Своя Син.

Винаги очаквай най-доброто

Павел казва: „Вземете шлема на спасението.” Той иска да вземем шлема и да го носим. Някои хора глупаво отиват на война без да са си сложили шлем. Те не разбират колко важно е това. Мислят, че шлемът ще им пречи. Когато бях млад, не разбирах защо войниците трябва да носят шлемове. Шлемовете ми изглеждаха като излишен товар. Но сега, когато съм възрастен, разбирам как шлемът може да предпази главата и да спаси живота ти!
Също толкова важно е да имаш шлем и при духовното воюване. Когато Ирене видя двете си приятелки да си говорят, тя си помисли, че заговорничат против нея. Е, Ирене не си беше сложила шлема. В момента, в който видя приятелките си да говорят, тя очакваше най-лошото. Ако си беше носила шлема, тя щеше да има уверено очакване за добро. Това е предназначението на шлема за нас – да ни даде възможност да очакваме най-доброто, да очакваме да се случат добри неща. И ти можеш да направиш това единствено като прекарваш време в Божието слово. Можеш да имаш постоянно очакване за добро единствено ако си по-съзнателен за Божието слово отколкото за всичко друго.
Разбрал ли си, че когато очакваш лоши неща, ще се случат лоши неща? Обратното също е истина – очаквай добри неща и ще се случат добри неща. За съжаление човешката природа е да гравитира около лоши новини. Това означава, че много човешки глави са голи и изложени на опасност. Те нямат усещането, че трябва да си сложат шлема. Когато случайно звънне телефонът, ако са честни, ще ти признаят, че първата им реакция е да си помислят: „Ох, някой ми се обажда с лоши новини!” Но ако носиш шлема на надеждата за спасение през цялото време, когато телефонът звънне, ще кажеш: „Чудя се кой има добри новини за мен през това време на нощта!”
Някои от вас може да не се съгласят с мен и да кажат: „Пастор, Принс, никога не знаеш какво да очакваш.” Е, вместо да очакваш да ти се случат лоши неща, можеш да очакваш да ти се случат добри неща. Преди всичко ти си дете на живия Бог! Бог те обича! Имаш Спасител, Който бди над теб! Ангели са били изпратени пред теб! Има повече ангели, които работят за теб, отколкото демони, които работят срещу теб. По-великият е Този, Който е в теб от този, който е в света. (1 Йан 4:4) Имаш всички основания да спечелиш! Имаш всички основания да очакваш да ти се случат добри неща!

Очаквай лоши неща и ще ти се случат лоши неща. Очаквай добри неща и ще ти се случат добри неща.


Превод: Василка Благоева и Илина Чипилска

Няма коментари:

Публикуване на коментар