сряда, 13 януари 2016 г.

Джоузеф Принс - "Духовно воюване" - Глава 8

 ГЛАВА 8
МЕЧЪТ НА ДУХА


Вземете също  ...меча на Духа, който е Божието слово ...
                                                     Ефесяни 6:17


Божието слово е по-остро от всеки двуостър меч

Мечът на Духа е Словото на Бог. Знаеш ли, че това е едно от двете оръжия на Божието всеоръжие, които служат за нападение? (Другото е молитвата в Духа.) Поясът държи всичко заедно. Нагръдникът пази сърцето ти. Обувките пазят краката ти. Щитът те пази целия. Но мечът ти служи да атакуваш. Ето защо е толкова важен.
Ако си служил в армията, знаеш колко е важен автоматът ти. Аз прекарах известно време в армията. Едно от първите неща, на които те учат в армията, човече, е че твоето оръжие – за мен това беше автомат М16 – ти е като съпруга! Показват ти твоя М16 и ти казват: „Докато си в армията, това е твоята съпруга.” Казвам ти, никога не ми се е налагало да чистя и смазвам „съпругата” толкова много. Благодаря на Бог, че съпругата ми Уенди няма нужда от толкова много обгрижване!
Ако си войник, който е останал зад вражеската линия и си изгубил ботушите си, шлема и дори униформата, ако все още имаш своя М16, можеш да оцелееш. Дори да си оскъдно облечен пак можеш да се биеш! Врагът ти ще умре от смях!
Така че мечът на Духа е нашето оръжие за нападение. Авторът на този пасаж за Божието всеоръжие, апостол Павел, показва много съвременни прозрения. Едно от тях е в Евреи 4:12 (Вярвам, че Евреите са били написани от Павел). Той казва: „Защото Божието слово е живо, действено, по-остро от всеки меч, остър и от двете страни, пронизва до разделяне душата и духа, ставите и мозъка и издирва помислите и намеренията на сърцето.” Християните често казват, че Божието слово е двуостър меч. В действителност Библията казва, че той е по-остър от всеки двуостър меч.
Какво може да направи двуострият меч? Е, може да реже и от двете страни, защото острието има две остри страни. Но по времето на Павел във физическата реалност не съществувало нищо друго по-остро от двуостър меч. Обаче днес има нещо, което е по-остро от двуостър меч. Нарича се лазер. Лазерът реже по всякакъв начин във всички посоки.
В Духовната реалност, Библията – Божието слово – е по-остро от всеки двуостър меч. Каквото е лазерът във физическия свят, това е Библията в духовния свят. Тя е точно и опасно мощно оръжие. Мечът на Божието слово може да нареже дявола на парченца!

Божието слово е точно и опасно мощно. То може да нареже дявола на парченца!

Исус използваше писаното Слово

За да се научим как на практика да използваме това оръжие, нека погледнем майстора на меча – Исус. Кога Исус използва меча? Той го използва, когато беше атакуван от дявола в пустинята. По какъв начин го използва? Използва го като каза на дявола: „Писано е ... писано е ... писано е ...” Виж, Исус знаеше какво казва Писанието. Той го знаеше наизуст. И когато дяволът Го атакува, можа да каже: „Писано е ...”
Ако мечът е Словото на Бог и То понякога идва директно към нас чрез Святия Дух, тогава бихме могли да предположим, че използваме меча срещу дявола като кажем: „Дяволе, Бог ми каза тази сутрин това ...”
Харизматиците са невероятни в казването на неща като: „Знаеш ли, тази сутрин Бог ми каза ...” и „Точно сега Бог ми говори ...” Но Исус не говореше така. Когато се изправи пред дявола в пустинята, не му каза: „Току що Отец ми каза ...” Той имаше добра причина да каже на дявола какво Му е казал Неговият Баща, след като беше кръстен в река Йордан: „Ти си Моят възлюбен Син.” (Матей 3:17) Но Исус не се възползва от това. Той не се възползва от изговореното Слово на Бог. Вместо това използва писаното Божие слово. Три пъти Той каза „Писано е”, а не „Казано е”. Той каза това, което Писанието казва. Той цитираше директно това, което вече беше написано в Писанието.
Е, ако Божият Син можеше да каже „Писано е ...”, за да победи дявола, колко повече ти и аз трябва да цитираме от писаното Слово на Бог! И колко повече ти и аз трябва да запаметяваме стихове, за да се подготвим за битка в духовната реалност!
Все пак може да попиташ: „Но как да приложим стиховете, пастор Принс?” Е, аз ще те науча как, защото това е най-важната част от употребата на меча. Тази е частта, която дяволът иска да пропуснеш.
Нека започнем с някои обещания в 91 псалм:

1 Който живее под покрива ва Всевишния, той ще пребъдва под сянката на всемогъщия. 2 Ще казвам за Господа: Той е прибежище мое и крепост моя, Бог мой, на Когото уповавам. 3 Защото Той ще те избавя от примката на ловеца и от гибелен мор. 4 С перата си ще те покрива; и под крилете Му ще се скриеш.

Как да приложиш меча на Божието слово в живота си? Нека кажем, че ставаш една сутрин и четеш вестник. В главната статия се твърди, че един на всеки пет човека на възраст 50 години ще има неизлечима болест. Бам! Дяволът току що е изстрелял огнена стрела към теб. Никога не знаеш кога неговите стрели са изстреляни към теб. Може да гледаш телевизионна програма и говорителят да каже: „В този регион може да се очаква да се случи голямо земетресение в рамките на предстоящите пет години!” Бам! Дяволът току що е изстрелял друга стрела по теб.
Когато това се случи е времето да декларираш: „Писано е: Защото Той ще те избавя от примката на ловеца и от гибелен мор.” (Псалм 91:3) Какво правиш по този начин? Парираш дяволската атака с меча на Божието слово! Също така отклоняваш неговите огнени стрели и предпазваш сърцето си с щита на вяра!
Ето и друг сценарий – току що си се прибрал от погребението на приятел християнин, който е починал вследствие болест. Той е бил на твоите години. Между другото, често не знаем цялата история за това как и защо християните умират. Например, има християни, които искат да си отидат у дама да бъдат с Господ. Ние сме отговорни за собствения си живот. Едно нещо обаче знаем – че Бог ни обича и иска да живеем дълго и да сме здрави. (Псалм 91:16)
Когато се върнеш от погребението, докато си сам самичък и точно там дяволът изстрелва мисъл към теб: „Нали знаеш, тя беше такава духовна християнка, такава добра християнка, такава прекрасна християнка ...” Той изстрелва друга огнена стрела: „Ако се е случило на нея, може да се случи и на теб.” Ти трябва да кажеш: „Писано е: Хиляда души ще паднат от страната ти и десет хиляди – до десницата ти, но при тебе няма да се приближи.” (Пс. 91:7) Отклони дяволския ход с меча на Божието слово!

Божието слово трябва да бъде изговорено

Приятелю, не е достатъчно само да знаеш в сърцето си Божието слово. Ти трябва да Го изговориш. Тогава скритата сила се превръща в действителна! В пустинята Исус не просто мислеше за Писанията, не ги превърташе в главата си. Той изговори Писанията на висок глас.
Може да запаметиш хиляди стихове, но ако не се научиш да казваш: „Писано е ...”, няма да можеш да освободиш Словото. Докато не освободиш Словото чрез устата си, няма да има действителна сила, а само латентна. С други думи – докато Словото не излезе от устата ти, то е просто сила, спяща вътре в теб. Трябва да го иговориш високо. Когато го изговаряш високо, все едно Бог говори. Божието слово в устата ти е все едно Бог говори.
Има друга ситуация, в която можеш да се озовеш – ставаш една сутрин и не знаеш защо, но започваш да мислиш за своите родители и техните родители, всички, от които са умрели от една определена болест. По някакъв начин тази мисъл започва да те тормози. Страховете са безпочвени, но те все още те тормозят. В ума ти влиза мисъл: „Ти ще умреш от същата болест! Ще умреш млад! Това е родово проклятие!” Какъв трябва да е твоят отговор? Цитирай Псалм 91:16: „Ще го наситя с дългоденствие и ще му покажа спасението, което върша.” Говори Божието слово срещу твоя страх.

Освободи Словото чрез устата си и обърни скритата му сила в действителна.

Аз открих, че не можеш да отстраниш страха чрез разсъждения. Не можеш да го отстраниш чрез анализиране. Има някои страхове, които идват в ума ми и аз казвам: „Джоузеф Принс, каква е вероятността това да се случи?” Но това не ми помага. Страховете си стоят. Казвам отново: „Хайде, де, Джоузеф Принс, това никога няма да ти се случи.” Но страховете остават. Така че не можеш да отстраниш страха чрез разсъждения. Понеже нашата битка е духовна, единствения начин да разбиеш страха е да говориш Божието слово срещу него като кажеш: „Писано е: Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.” (2 Тим. 1:7)
Трябва го запаметиш. Това е мощен стих. Не ме е грижа какъв страх идва към теб. Може да е страх от остаряване, страх от определена болест, страх от загуба на работа ти, страх от провал ... Какъвто и да е страхът ти, използвай меча на Божието слово. Декларирай: „Писано е: Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.
Когато говориш Неговото Слово ще видиш, че то наистина е по-остро от всеки двуостър меч. В книгата Откровение, когато Йоан видя Господ, той каза: „... от устата Му излизаше меч, остър и от двете страни ...” (Откр. 1:16) На гръцки е „меч от две усти”. Защо? Защото Словото излиза първо от Божията уста, след това от твоята. По този начин се превръща в двуостър меч! Когато говориш Неговото слово, когато си съгласен с него, това се превръща в двуостър меч. Понякога трябва да го кажеш няколко пъти. Понякога трябва да го кажеш сутринта, после наобед и след това вечерта. Ако дяволът иска битка, дай му една! Използвай меча на Духа срещу него и той ще разбере! Има нещо относно меча на Духа, което Дяволът не харесва. Той не се мотае около Божието слово дълго време. То му напомня за някого – Исус! А Исус му напомня за неговото поражение!

Използвай меча на Духа срещу дявола и той ще разбере.

Писание за всяка нужда

Има много мощни стихове за всяка област на нужда. Ако имаш финансови проблеми, отиди до Библията, вземи своя бележник и запиши стихове за финанси. Ще откриеш стихове като: „А моят Бог ще снабди всяка ваша нужда според Своето богатство в слава в Христос Исус.” (Филипяни 4:19) Дори работодателят ти да те съкрати, кажи: „Моят Бог ще снабди всичките ми нужди според Своето богатство.” Не според богатството на твоя работодател. Не работодателят ти е твоят източник, а Бог! Ако твоят работодател е източникът ти, тогава си много беден. Ако Бог е източникът ти, тогава си много богат! Ако Бог е твоят източник, няма да се страхуваш от това, че ще изгубиш работата си. И ще имаш такова уверено очакване за добро, че дори ако изгубиш работата си, ще знаеш, че Бог има по-добра работа за теб.
Наскоро преживях лоша случка по отношение на часовата разлика. Сега, това беше духовна битка, защото беше първият път, когато преживявах часова разлика и беше зле! Уенди преживяваше същото. И двамата бяхме много изморени и въпреки това не можех да спя. Така че запаметих стихове. Цитирах Псалм 4:8 преди да си легна: „Спокойно ще легна и ще спя, защото само Ти, Господи, ме правиш да живея в безопасност.” Също така цитирах Притчи 3:24: „Когато лягаш, няма да се страхуваш. Да! Ще лягаш и сънят ти ще бъде сладък.”
Казах тези стихове на висок глас като си лягах: „Писано е: Ще лягаш и сънят ти ще бъде сладък.” След малко започнах да се унасям и да завалям думите: „Съъънят ти ще бъде слааадък. Съъъънят ти ще бъде слааадък.” След това стана само: „Слааааадък ... слаааадък.” И знаеш ли, заспах и това беше един от най-сладките ми сънища някога!
Думите от Библията са толкова мощни. Те са заредени със сила, защото идват от същия източник, който сътвори небето и земятаа. Когато декларираш Писанията на висок глас, Божието слово се бори за теб. Дяволът няма защита срещу Словото на Бог. Той няма защита срещу меча на Духа. То го посича по всякакъв начин!
В Библията има обещания за всяка нужда. Запиши ги, запамети ги и ги декларирай. Ако искаш можеш да започнеш да цитираш всеки стих като казваш: „Писано е ...”
Ако си загрижен за семейството си, открий стихове за семеен живот. Например, Притчи 11:21 казва: „... а потомството на праведните ще се избави.” Псалм 128:3 казва: „Жена ти ще бъде като плодородна лоза сред дома ти, синовете ти – като млади маслинови дървета около трапезата ти.” Ако дяволът ти каже: „Ще умреш млад!”, отговорът ти трябва да бъде: „Писано е: Ще го наситя с дългоденствие и ще му покажа спасението, което върша.” (Пс. 91:6)
Ако изпитваш страх – например, страхуваш се от началника си – Евреи 13:6 казва: „Господ ми е помощник; няма да се убоя; какво ще ми направи човек?” Ако станеш сутрин и усещаш, че това ще бъде един лош ден, декларирай: „Писано е: този е денят, който Господ е създал; нека се радваме и се развеселим в Него.”(Пс. 118:24)
Така че отиди и си направи домашната работа. Библията е пълна с мощни стихове. Намери стихове, които се отнасят за теб, запиши ги в бележник или върху картички с големината на визитки. Запамети стиховете и ги говори. И аз ги нося със себе си навсякъде, където ходя!  


 Превод: Василка Благоева и Илина Чипилска

Няма коментари:

Публикуване на коментар