сряда, 23 март 2016 г.

Джоузеф Принс - Вярвай в Божията любов към теб

 ТОВА, КОЕТО ВЯРВАШ Е МОЩНО



Това, което вярваш е мощно. Ако можеш да промениш това, което вярваш, можеш да промениш своя живот! Срещал съм много скъпоценни хора, които се борят да контролират своето поведение и действия. Независимо колко здраво опитват и колко усилия, време и ресурси хвърлят в битката, те се връщат като пребито куче в ъгъла сис поразени тела, морално смачкани и с разбито довериепопаднали още веднъж в капана на вина, страх и зависимости, които просто отказват да си тръгнат.
След това камбаната бие за следващия рунд. Битката продължава и те хвърлят всичко, което имат срещу своя враг. Ляво, дясно. Ляво, дясно. Изглежда, че постигат напредък, но тогава техният опонент започва да обсипва главата им с удари и всеки идва зареден с отровно осъждение:

Кой си мислиш, че си? Забрави ли всички грешки, които си направил?
Нещата няма да станат по-добре. Трябва да приемеш участта си.
Това няма да проработи и ти просто ще се провалиш отново!
Никой не те обича. Ти си съвсем сам.

Виждал съм толкова много пъти врага да използва тези измамни тактики. Виждал съм толкова много хора да се опитват да се измъкнат от сянката на своето минало или да се отскубнат от своите зависимости и завършват победени от тези лъжи за себе си, самоличността си и съдбата си.
Това е силата на неправилното вярване.
Неправилното вярване вкарва хората в затвор. Въпреки че няма материални белезници, грешното вярване кара затворниците си да се държат така, сякаш са били наказани да лежат в затвор с максимални мерки за сигурност. Те безпощадно маршируват във влажните килии на разни зависимости. Позволяват си да бъдат заведени в тъмницата на деструктивното поведение. Убеждават себе си никога да не мечтаят за по-добро място, вярвайки, че нямат друг избор, освен да живеят в отчаяние, безизходица и поражение.
Правилното вярване от друга страна е светлина, която осветява пътеката на свобода от този затвор.

Неправилното вярване вкарва хората в затвор. Правилното вярване от друга страна е светлина, която осветява пътеката на свобода от този затвор.

Бог иска да освети твоя път

Преди да отхвърлиш това, като още една книга, която претендира, че всичко ще се оправи от само себе си, ако само би могъл да мислиш позитивно, изчакай. Тя не се отнася за човешката психология. Тя се отнася за правилно вярване, което е родено от много лично и интимно взаимоотношение с един любящ Спасител и основано върху Неговото слово, което носи живот и светлина. Псалмистът го казва по следния начин: „Твоето слово е светилник на краката ми и виделина на пътеката ми.” (Пс. 119:105). В превода на The Message четем: „Чрез Твоите думи мога да видя накъде отивам; те хвърлят лъчи от светлина върху моята мрачна пътека.”
Приятелю, Бог желае да хвърли лъчи светлина върху пътеката ти днес. С каквото и да се бориш понастоящем, без значение колко непреодолими изглеждат твоите предизвикателства, когато започнеш да вярваш правилнонещата ще започнат да се обръщат за твое добро!
Пробивът, който от години си се борил да имаш, може да дойде незабавно по свръхестествен начин. Знам това, защото съм консултирал и съм се молил за много хора, които са ми казвали как техните, продължавали с години зависимости към алкохол, цигари или порнография просто са изчезнали внезапно, когато са позволили Исус да дойде в ситуацията им. Събудили се една сутрин и желанието за тези неща го нямало повече!
Да си признаем честновсички имаме известно количество неправилни вярвания в живота си. Ако не го вярваш, всичко, което трябва да направиш е да се запиташ: „Чувствам ли се често обезпокоен, разтревожен или изпълнен със страх, че ще се случи най-лошото с мен или с любимите ми хора?” Приятелю, тези негативни, изтощителни емоции са просто сигнали, които показват какво наистина вярваме за себе си, за нашия живот и за Бог.
Когато сме изпълнени със страх и се тревожим през цялото време, ние живеем сякаш не вярваме, че имаме силен и способен Пастир, Който е състрадателен към нас, Който ни води единствено към добри места, Който ни защитава и бди над нас с любов. Следователно, ако да се тревожиш или да си изпълнен със страх е обичайното ти състояние, това, което трябва да направиш е да продължаваш да слушаш и да научиш колко много те обича Бог и колко скъпоценен си за Него. Колкото по-силно вярваш в това, толкова повече тази истина ще се вгражда вътре в теб, ще променя мислите и чувствата ти, вследствие на което по-рядко ще ставаш жертва на нездрави емоции и вярвания.
Всички ние в различна степен имаме неправилни вярвания в сърцата си, които трябва да бъдат изложени на истината на Божието слово. Ето защо се нуждаем от Спасител. Неправилните ни вярвания могат да бъдат унищожени единствено, когато са изложени на Неговата благодат и истината от Божието слово.

Познай истината, която те прави свободен

Основата на тази книга е базирана върху често цитиран стих, който казва: „И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.” (Йоан 8:32) Това е стих, който често се използва дори в секуларната литература. Но какво всъщност означава? Каква е истината, която ще те направи свободен?
Много е важно да разберем, че Исус каза това на евреите, когато беше на земята. Това бяха хора, които са израснали изучавайки закона. И все пак те, точно като нас днес, все още се бореха със страхове, безпокойство, болести и всякакъв вид опресия, робство и зависимости.
И такакаква е тази истина, за която Исус говореше, истината, която ако Неговите слушатели познаваха, щеше да ги освободи от всички деструктивни неща? Е, ясно е, че това не беше законът, защото тези хора бяха много компетентни относно него. Те вече бяха изучили закона по най-добрия начин, по който могат и не бяха открили свобода в него. Свободата, приятелю, може да бъде открита единствено в Неговата благодат. Когато вярваш правилно в Неговата благодат и любовта Му към теб, оковите на страх, вина и зависимост ще паднат.

Благодатпротивоотрова за отровения ум

Благодатта е истината, която Исус дойде да ни даде. Неговото слово заявява, че „... благодатта и истината дойдоха чрез Исус Христос.” (Йоан 1:17)
В оригинала на гръцки „благодат и истина” се разглеждат като едно цяло, тъй като глаголът след тях „дойде” е използван в единствено число. Благодатта и истината са едно и също нещо. Благодатта е истината, която има силата да те направи свободен от страх, вина и всякакви зависимости„И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни.” (Йоан 8:32)
Истината на благодатта, а не истината на закона е тази, която ти носи истинска свобода. Истината на закона само те връзва. В действителност робството на религията е едно от най-парализиращите робства, с които една личност може да бъде обременена. Робството на религията държи човек в постоянен страх, вина и безпокойство.
Добрата новина е, че благодатта дойде да те направи свободен от проклятието на закона. Благодатта не е доктрина или дисциплина в теологията. Когато Исус говори за благодатта, Той говори за Себе Си. Благодатта е личност. Благодатта е Самият Исус. „... понеже законът беше даден чрез Мойсей, а благодатта и истината дойдоха чрез Исус Христос.” (Йоан 1:17) Истината, която има силата с един замах да отвори широко вратите на твоя затвор, е Неговата благодат. Неговата благодат е противоотровата, която неутрализира всяка отрова в ума ти! Когато опиташ любовта на Исус и вкусиш Неговата любяща доброта и нежна милост, всяко грешно вярване започва да се топи в славата на любовта Му.

Когато опиташ любовта на Исус и вкусиш Неговата любяща доброта и нежна милост, всяко грешно вярване започва да се топи.

Виждал съм това да се случва многократно навсякъде, където ходя да разгласявам неподправеното истинско евангелие на благодатта и непрестанната любов на нашия Господ Исус. Когато една личност започне да коригира своето вярване, така че да приеме с радост Божията щедра, прекомерна и свръхизобилна любовдеструктивните настройки на ума или крепостите започват да се срутват. В резултат на това по свръхестествен начин моментално човек започва да преживява освобождение от деструктивни навици, страхове и робства. Не можеш да асимилираш Неговата благодат логически с ума ситрябва да я преживееш в сърцето си!
Приятелю, твоята свобода се корени в това да вярваш по правилен начин в Неговата любов, благодат и благоволение в живота ти. Когато вярваш правилно относно Неговата благодат, ще започнеш да живееш по правилен начин. Правилното вярване винаги води до правилен начин на живот.

Божията благодат изкоренява грешните вярвания

Срещнах една дама по време на конференция, където бях говорител. Бих желал сам да можеше да видиш Кати. Тя беше самоуверена и атрактивна млада дама със сияещо лъчезарно лице, така че аз не можах да повярвам, когато тя сподели с мен, че е била освободена от алкохолна зависимост, която продължила повече от четири години.
Тя била амбициозна, но стресът от работата и напрежението да поддържа своя успех и имидж я довели до консумацията на най-малко литър алкохол на ден като средство за бягство от действителността. Не след дълго поддържането на високите изисквания, свързани с нейната кариера, се превърнало в постоянна борба. Съчетано със самоналожения натиск да поддържа лустро на успех и влияниевсичко това я захвърлило в дълбока депресия.
Едно нещо води до друго и скоро, освен че била зависима от алкохола, Кати станала зависима и от силен коктейл от антидепресанти, транквилизатори, бетаблокери и хапчета за сън. Тя сподели, че е опитала всичко, за да се отърве от бутилката. Срещала се с психиатри и психолози и дори с постоянство посещавала група на анонимните алкохолици. По време на тези безкрайни срещи и посещения при специалисти тя преживяла, както го нарича „няколко епизода на възстановяване”, но те продължавали само по няколко дни в най-добрия случай.
Един ден съпругът на Кати решил да я заведе на ваканция. Това я изпълнило с голямо безпокойство, защото не знаела  как ще си взима своята тайна алкохолна доза по време на пътуването със съпруга и. Тъй като била опитвала отново и отново да спре пиенето, тя знаела много добре какви симптоми се проявявалинейните ръце треперели толкова силно, че дори не можела да държи лъжицата, за да се нахрани. Чувствала се изтощена, обливала я студена пот, често повръщала и не била способна да задържи никаква храна.
Всички тези симптоми изчезвали с едно-две питиета, така че тя се измъквала да си купи алкохол, когато се предполагало, че е на фитнес и се наливала тайно със силен ликьор, когато съпругът и бил на работа!
За всички останали Кати изглеждала като жена, с която всичко е наред. Но тя знаела. Знаела, че била хваната в капана на алкохолизма и нямало никакъв начин да излезе от порочния кръг на поражение.
И така, след като многократно без успех опитвала да победи зависимостта си, Кати била на ръба да се предаде. Тя отишла при един от лидерите в моята църква, който и казал, че трябва да се задълбочи в Словото и да се моли в Духа. Както слушала моите поучения за Божията благодат, Бог започнал да изкоренява грешните вярвания, които били сграбчили здраво ума и и да ги заменя с правилни.
Когато дошло време да заминава за ваканция, въпреки че била изпълнена с безпокойство и в последната минута почти се отказала от пътуването, тя решила да отиде. Помолила Господ да и помогне да държи очите си на Него вместо да се опитва да се справи със симптомите на отказването на алкохола. Тя решила да се наслаждава на времето, прекарано със съпруга си и да благодари на Исус за всяко благословение, без значение колко малко е то.
Кати ми каза, че по време на екскурзията тя просто си почивала като се молела в Духа и слушала постоянно моите послания на своя плеър. За нейно учудване не се проявили никакви симптоми. И познай? Вече били минали две години от тогава и тя не била пила никакъв алкохол. Алелуя!
Тя призна, че когато от време на време към нея дойде мисъл да пие алкохол, вярва, че Бог и  е дал сила да се съпротиви на изкушението. И чрез Неговата благодат знае, че никога повече няма да се докосне до бутилката!
Приятелю, по един свръхестествен начин четири дълги и коварни години на зависимост от алкохол изчезнаха за Кати. Тогава тя не знаела, но Бог я беше освободил от зависимостта (и нещо повече) като я изпълнил с Духа, докато държала очите си на Исус вместо върху проблема си. Тя също така сподели как неотдавна открила, че отговорът на нейния проблем с пиенето е бил в Божието слово през цялото време: „И не се опивайте с вино, следствието от което е разврат, но се изпълвайте с Духа ...” (Еф. 5:18)
Поздравих тази млада дама за смелостта да сподели своята силна история с мен. Моля се нейното свидетелство да те насърчи, вдъхнови и да ти даде надежда.

Една среща с Исус може да те освободи по свръхестествен начин

Ти може би се питаш: „Как се е случило това? Как са могли да изчезнат четири години алкохолизъм по такъв начин? Как е могла една толкова силна нужда от алкохол да се изпари за толкова кратко време?”
Отговорът е семпъл, но силен.
Кати позволи на Божията любов да завладее ума и докато слуша посланията, основани на благодат, които бяха пълни с Исус и Неговата любов. Когато позволиш на Божията любов да напои ума ти, няма значение какви грешни вярвания, страхове или зависимости те държат окованНеговата благодат ще започне да ги разрушава. Ето, това се случва, когато се срещнеш със своя любящ Спасител. Всеки, който среща Исус, никога не остава същия. Той дойде да освободи пленниците.
Чуй какво казва Исус: „Духът на Господа е на Мене, защото Ме е помазал да благовестявам на сиромасите; пратил Ме е да проглася освобождение на пленниците и проглеждане на слепите, да пусна на свобода угнетените ...” (Лука 4:18).
Приятелю, искам да ти кажа, че от каквото и да си угнетен, Исус дойде да те освободи. Може да е инвалидно състояние или като Кати може да си впримчен в зависимост, която те държи затворник от години.


Приятелю, искам да ти кажа, че от каквото и да си угнетен, Исус дойде да те освободи.

Независимо от състоянието ти, независимо от това колко дълго те държи оковандве, десет или тридесет годинизнай това: Бог може да те освободи по свръхестествен начин. Този, Който създаде времето не е ограничен в него. Този, Който за части от секундата превърна водата в изискано отлежало вино може да не се съобрази с естествените процеси и да ускори освобождението ти от всяко робство!
Познавам много хора, които се борят със зависимости от десетилетия. Но щом преживеят свръхестествена среща с Исус, те просто стават една сутрин и откриват, че са свободни, без следа от познатия подтик или желание да упражняват своето негативно поведение повече. Франк, който живее в щата Мериленд ми писа, за да сподели как е бил освободен от наркомания. Той си казвал „веднъж зависимзавинаги зависим” и вярвал в това.
Но когато разбрал чрез едно от моите поучения истината за живото променящата любов и благодат на Исус, това просто счупило веригите, които го оковавали. Той каза: „Човече, подскочих до небето, когато открих, че всичко, което трябва да направя е да приема завършеното дело на Исус и Неговата благодат! След тридесет години наркотична зависимост мислех, че няма надежда за мен. Но слава на Исус, сега съм свободен от наркотиците и със съпругата ми, която също беше освободена от наркомания посещаваме добра църква, в която се проповядва благодат.”
Приятелю, това е силата на правилното вярване!

Божията истина дърпа спусъка на твоето освобождение

Моментът, в който Кати и Франк започнали да слушат и вярват правилните неща за Бог, стартирал ускорено тяхното освобождение. Познаването на истината било катализаторът. Нека сравним това с тези, които са се фокусирали да живеят праведно без да вярват правилно. За съжаление те преживяват мимолетни пробиви вследствие на своята силна воля, себеконтрол или желязна дисциплина. Обаче тези, които се фокусират и вярват истината за Бог, без усилие преживяват постоянна свобода. Исус със сигурност не се е шегувал и не е преувеличил, когато каза, че познаването на истината ще те освободи.
Исус има истината, от която се нуждаеш и която си търсил. Той е пътят, истината и животът (виж Йоан 14:6). Воден от любов Той доброволно даде живота Си на кръста, за да те освободи. Ето, около това се върти цялата тази книга – да промени това, което вярваш чрез силата на Неговата пожертвователна любов и вечни истини. Постарах се да направя тези истини доколкото е възможно по-достъпни и ясни, за да ги видиш. Докато четеш думите, Писанията и историите на реални хора, които са били освободени като просто са вярвали истината за Бог и какво Той казва за тях, аз се моля да срещнеш Божията благодат, както никога досега. И докато размишляваш върху тези истини, съм сигурен, че ще ходиш в свободата много по-скоро, отколкото си мислиш. Твоето освобождение е на една ръка разстояние!

Винаги има надежда с Бог

Скъпи, читателю, не знам каква е твоята болка днес и не знам с какво точно се бориш. Просто искам да знаеш, че Бог те обича. Без значение колко грешки си направил в живота си, без значение колко мрачни, ужасни и безнадеждни изглеждат обстоятелствата, аз имам послание за теб – нищо не е приключило. Не хвърляй кърпата!
Може би точно сега се бориш с някои мрачни мисли. Вероятно дори мисли за самоубийство прекосяват ума ти. Е, аз мога да ти кажа, че нищо не е приключило. Има надежда. Има помощ. Бог те обича толкова много. Той иска да хвърли лъч светлина върху пътя ти днес, точно както направи за Кати, която беше поробена от алкохолизъм в продължение на години. Грешките от твоето минало не трябва да определят бъдещето ти. Бог може да ти даде ново начало, нов старт и да направи всички неща да работят за твое добро!
Грешките от твоето минало не трябва да определят бъдещето ти.

Пастор Принс, ти не разбираш. Как мога да очаквам Бог да ми помогне след като не съм „религиозен”?
Това прави двама!
Няма и едно религиозно кокалче в тялото ми. Не съм тук, за да ти говоря за религия. Тук съм, за да ти покажа един Бог, Който е жив, Който се грижи, диша, обича, Който по много начини е бил представян погрешно и неразбираемо. Има толкова много погрешно вярване относно това кой е Бог.

Представяне на истинския Бог

Бих искал да сложиш настрана всичко, което си вярвал за Бог, всичко, което може да си видял или чул за Него. Позволи ми, чрез тази книга да ти представя истинския Исус, защото от това започва всичко. Не религиозния Исус, за Когото може да си чувал докато си израствал, но истинския Исус, който ходеше по прашните улици на Йерусалим и върху буйните води на Галилейското езеро.
Той беше един, към Когото инстинктивно бяха привлечени и се чувстваха спокойни болните, бедните, грешниците, смазаните и отхвърлените. В Неговото присъствие тези, които бяха несъвършени не се страхуваха, нито се чувстваха наказани или осъдени от Него. Съвсем различно от това, което на много от нас е било казвано за Бог.
Исус пазеше Своите остри думи само за тези, които бяха съвършени според собствената си преценка. Ако разгледаш внимателно всички библейски истории за Исус, Той всъщност не се държеше добре с религиозните хора по Негово време, които бяха познати като фарисеи. Те се перчеха наоколо с носове, навирени към небето и с отношение „по-свят съм от теб”. Въпреки че никога не биха си признали, те бяха крайно арогантни и съдещи до жестокост.
Фарисеите бяха критични, махнаджии, легалисти, претенциозни, предубедени и най-вече невежи. Те силно претендираха за своята праведност пред Бог и въпреки това, когато стояха в присъствието на Самия Бог, бяха толкова себецентрирани, че не можаха да Го разпознаят. Бог беше с тях в плът, но те не Му се поклониха. Вместо това Го презряха и в много случаи дори заговорничеха да Го убият.
За съжаление техните „потомци” са все още наоколо и днес! Вероятно си ги срещал и си усещал жилото на тяхното презрение и осъждение.
Но Бог, за Който те говорят, не е същият, Когото аз лично познавам. Не трябва да бъдеш „религиозен”, за да имаш достъп до Бога, Когото аз познавам. В действителност, колкото по-малко си „религиозен”, толкова по-добре. Така че моля те да захвърлиш всяка една идея, разбиране и картина, която може да имаш за един „религиозен” Исус. Истинският Исус не дойде, за да донесе нова религия. Той не дойде, за да Му служат и прислужват. Не, Той дойде, за да служи и Той го направи.

Не трябва да бъдеш „религиозен”, за да имаш достъп до Бог.

Истинският Исус създаде вселената с една заповед и аранжира пътищата на всяка планета, така че да не се сблъскат. Той имаше всяко право да изисква да Му служат тези, които беше създал и въпреки това Той служеше. Той коленичи и със Собствените Си ръце изми мръсотията от краката на учениците Си. Тези същите ръце по-късно щяха да бъдат приковани с груби пирони на кръста и Той щеше със Своята Собствена кръв да ни умие от мръсотията на всичките ни грехове като ги вземе върху Собственото Си тяло. Колко далече е това от осъждащия и критично настроен Бог, както мнозина го описват!



Вярвай в Бог на благодатта

Днес много хора вярват в един „религиозен” Бог. Вярват, че Бог е против тях, когато не оправдаят очакванията, че Той им е ядосан, когато се провалят, че общението с Него е прекъснато, когато допуснат грешка. Те вярват, че Бог е вечно недоволен от тях, очакващ нетърпеливо да бъдат изпълнени изискванията Му. Представят си един Бог, Който постоянно ги съди за недостатъците им, клатейки глава в унизително разочарование от тяхната посредственост или нескончаеми провали. Вярват, че не са и никога няма да бъдат достатъчно добри за Бог.
Не е за учудване тогава, че вместо да тичат към истинското решение на проблема, те бягат в обратната посока, когато са наранени. По този начин съществува една голяма заблуда, силно погрешно вярване за Бог, което е вкарало мнозина в порочния кръг на осъждение, вина, страх, поражение и зависимост.
Приятелю, Бог, Когото познавам е Бог на безкрайна благодат. Той е против „религиозните”, но благ и милостив към тези, които са наранени.
Независимо през какво минаваш днес – каквато и зависимост да те е вързала – правилното вярване може и ще те освободи. Започни като вярваш в тази мощна истина:

Бог е Бог на благодат и прошка. Той те обича много и не задържа грешките ти срещу теб.

Започни да вярваш в Неговата любов към теб и целият ти живот ще бъде променен. Правилното вярване винаги води до правилен начин на живот. Ако можеш да промениш това, което вярваш, можеш да промениш живота си!

Ако можеш да промениш това, което вярваш, можеш да промениш живота си!

Няма коментари:

Публикуване на коментар