сряда, 23 март 2016 г.

Джоузеф Принс - Силата на правилното вярване



Джоузеф Принс:
През последните две десетилетия съм имал привилегията да служа на скъпоценни хора от всички сфери на живота. Имал съм честта да се срещна с хора от моето събрание и от конференциите навсякъде по света и да чуя техните истории. Мога да ги видя във въображението си, дори докато пиша.
Някои от тях кипят от жизнерадост, която е дошла с освобождаването им от осъждение. Други едва задържат сълзите си на благодарност, когато разказват за зависимости, които са ги оковавали в срам и невъзможност да направят нещо положително с живота си. Тези, с които не съм могъл да се срещна лично, ми разказват историите си чрез писма и имейли. Истории за освобождение от безпокойство и депресия. Истории за това да бъдеш избавен от затвора на страха. Истории за скъсване с деструктивни навици.
Аз съм дълбоко развълнуван и смирен, че Бог е използвал моите послания, книги и телевизионни предавания, за да помогне на тези удивителни личности, направлявайки пътя им към свободата.
Но не всички истории, които съм чувал или чел са имали щастлив край. Все още не.
Като пастор също съм срещал много хора, които продължават да се борят. Някои от тях са вързани в силна несигурност, в капан са на хранителни разстройства или са сграбчени от постоянни страхове и повтарящи се панически пристъпи. Други са били държани години наред в плен на хронична депресия, борейки се със суицидни мисли, които ги лишават от способността им да си вършат ежедневната работа. Има също и такива, които са хванати в капана на деструктивна зависимост – алкохолна, никотинова, наркотична или порнография. Тъжното е, че някои от тези хора все още отчаяно се опитват да се отскубнат изпод тежестта на повече от една от горните зависимости.
Те всички копнеят за свобода и са опитали всичко, включително психологично и психиатрично лечение. Те са опитвали като са впрягали цялата си воля до предела на способностите си, само за да открият, че са още по-оплетени в своята зависимост и несигурност, отколкото преди това са били. Много са обеднели финансово от срещите си с психиатър след психиатър, лекар след лекар, съветник след съветник – харчейки хиляди долари за хонорари всеки месец. Те са приемали всякакъв вид антидепресанти и антипсихотици в допълнение на опитите си да се оправят бързо по всеки възможен начин. И не са станали по-добре.
Когато слушам такива истории, те винаги разбиват сърцето ми и аз се питам следното – каква е разликата между тези, които са преживели пробив и тези, които все още са хванати и оковани в негативни емоции и зависимости?
Вярвам, че отговорът е прост, но мощен – техните вярвания. 
Правилното вярване винаги поражда праведен живот. Когато вярваш правилно, ще живееш правилно.
Виж, хората се борят да контролират поведението и действията си, защото нямат контрол върху своите емоции и чувства. Те нямат контрол над емоциите и чувствата си, защото нямат контрол над мислите си. И нямат контрол над мислите си, защото те контролират това, което вярват.
Казано просто – ако вярваш погрешно, ще се бориш с погрешни мисли. Тези погрешни мисли ще породят нездрави емоции, които ще доведат до отровни чувства на вина, срам, осъждение и страх. Тези погрешни чувства в края на краищата ще произведат погрешно поведение, действия и болезнени зависимости.
Това, което вярваш е жизнено важно. Неправилното вярване е спусъкът, който те изстрелва в пътя на поражението. То те държи в капан и те отвежда все по-надълбоко в затвора.
Добрите новини са, че има начин да излезеш от този порочен кръг на поражение.
„Силата на правилното вярване” ще те научи на силни истини от Божието слово, за да вярваш Неговата любов към теб. Тя ще ти покаже как Бог е откъм теб, а не срещу теб. Тази книга ще ти отвори очите да видиш как Той е на твоя страна, ангажиран с твоя успех и бутащ те напред към пробива със Своята любов и нежна милост.
В тази книга ще научиш какво Бог действително вижда, когато гледа на теб като Негово възлюбено дете, което означава да бъдеш напълно простен и как да имаш уверено очакване за добри неща относно бъдещето и съдбата си в Христос.
За да ти помогна в ученето, аз съм дестилирал есенцията на силата на правилното вярване в седем прости но практични ключа, които можеш да започнеш да прилагаш ежедневно в живота си. Тези ключове са лесни и са силно ефективни, базирани на Библията принципи, които ще настроят ума ти да развие позитивни навици за правилно вярване. Седемте ключа са:

v  Спечели битката за своя ум
v  Бъди свободен от себе-фокусиране
v  Имай уверено очакване за добри неща
v  Намери почивка в Бащината любов

            Приятелю, ако се бориш с някои от тези неща, които споменах по-рано, вярвам с цялото си сърце, че когато отделиш време да прочетеш тази книга, ще намериш вдъхновение, надежда и насърчение да се освободиш от парализиращата хватка на всичко, което те спъва. Уверен съм, че ще откриеш свободата и силата, от които се нуждаеш, за да живееш пълноценен живот.
            Бог е заинтересован да живееш преизпълнен с радост, с мир, който надминава всяко разбиране и с непоклатима увереност в това, което Той е направил за теб. Време е да престанеш да живееш в поражение и да пристъпиш в един живот пълен с победа, сигурност и успех. Забрави за това просто да се справиш със симптомите на вина, страх и зависимости. Ние ще отидем при корена! Ако можеш да промениш това, което вярваш, ти можеш да промениш живота си! Ето, това е силата на правилното вярване.