сряда, 6 януари 2016 г.

Джоузеф Принс - "Твоето чудо е в устата ти" - Глава 2


ГЛАВА 2


ПРИЧИНАТА ДА МОЖЕШ ДА ПОЛУЧИШ


Две картини на Христос, които демонстрират колко много те обича Бог

Нека ти покажа две картини на Христос в Стария завет, които демонстрират колко милостив е Бог към хората Си въпреки техните оплаквания. Когато Го виждаш такъв, какъвто е в действителност – един благ, милостив и даващ Баща – това ще изпълни сърцето ти с толкова много вяра да получиш от Него, че ако е чудо, от което се нуждаеш – ще го имаш!
Първата картина е в Изход 17 глава. Втората е в Числа 20 глава. В двата пасажа Исус е изобразен като канара, от която потича вода за да освежи децата на Израил, когато бяха в пустинята.
От къде знаем, че канарата представлява Исус? В 1 Коринтяни 10:4 Павел ни казва, че канарата беше Христос:

4 ... и всички да са пили от едно и също духовно питие (защото пиеха от една духовна канара, която ги придружаваше; и тази канара беше Христос) ...

Той е снабдител на всичките ни нужди. Водите, които потекоха от канарата изобразяват всичко, от което имаме нужда в живота – било здраве, просперитет, по-добри взаимоотношения с любимите ни хора, нова работа ... Всичко, от което се нуждаем, блика от Исус – нашата Канара.
Така че, когато видиш тези две картини на Христос в двата пасажа и колко много те обича Бог, че даде Своя Син да бъде бичуван, за да бъдеш ти благословен, ще схванеш какво е сърцето на Бог към теб и получаването от Него тогава става лесно. Ще започнеш да очакваш Бог да посрещне нуждите ти, защото Го познаваш такъв, какъвто е в действителност.

Исус е източникът на водата, която утолява нашата жажда

Първата картина на Христос, която искам да видиш е в Изход 17:1-6:

1 След това цялото общество израилтяни тръгнаха от пустинята Син, като пътуванията им бяха според Господнята заповед; и разположиха стан в Рафидим, където нямаше вода, за да пие народът. 2 Затова народът се караше с Моисей: Дай ни да пием вода. А Моисей им отговори: Защо се карате с мене? Защо изпитвате Господа? 3 Но народът ожадня и роптаеше против Моисей: Защо ни изведе от Египет да умориш с жажда и нас, и децата ни, и добитъка ни? 4 Тогава Моисей извика към Господа: Какво да правя с този народ? Още малко и ще ме убият с камъни. 5 А Господ отвърна на Моисей: Мини пред народа, като вземеш със себе си някои от Израилевите старейшини; вземи в ръката си и жезъла си, с който удари реката, и върви. 6 Ето, Аз ще застана пред тебе там, на канарата в Хорив; а ти удари канарата и от нея ще потече вода, за да пие народът. И Моисей направи така пред очите на Израилевите старейшини.

Историята говори за Христос, Канарата, която беше ударена на кръста, така че реките на благословение да могат да потекат към нас.
В историята, израилтяните току що бяха излезли от Египет и бяхя пресекли Червено море. Те пътуваха от място на място според заповедта на Господ и се разположиха да лагеруват на място, наречено Рафидим.
Но там нямаше вода, която хората да пият, така че казаха на Моисей: „... Дай ни да пием вода.” А Моисей им отговори: „Защо се карате с мене? Защо изпитвате Господа?”
Хората продължиха с нападките си. Те бяха жадни и обвиниха Моисей, че ги е извел от Египет „... да умориш с жажда и нас, и децата ни, и добитъка ни?” Те бяха толкова ядосани на Моисей, че искаха да го убият с камъни!
Отговорът на Моисей беше да се обърне към Господ. Това е най-доброто, което можем да направим, когато сме изправени пред предизвикателства. Моисей извика към Господ: „... Какво да правя с този народ? Още малко и ще ме убият с камъни.”

Недоволните хора и милостивият Бог

Сега, виждаме тук, че жадните деца на Израил бяха готови да убият Моисей! И това не беше първият път, когато децата на Израил заставаха в опозиция на помазания от Бог лидер. Малко по-рано в Изход 15 глава, когато хората пристигнаха в Мера и откриха голрчивата вода, те недоволстваха срещу Моисей. След това, когато пресичаха пустинята Син (Изход 16), отново недоволстваха срещу Моисей, като го обвиняваха, че ги е довел в пустинята, за да ги умори от глад и да измрат.
Въпреки тяхното роптане, Господ беше милостив към тях и каза на Моисей как да снабди вода за тях. Той каза: „... Мини пред народа, като вземеш със себе си някои от Израилевите старейшини; вземи в ръката си и жезъла си, с който удари реката, и върви. Ето, Аз ще застана пред тебе там, на канарата в Хорив; а ти удари канарата и от нея ще потече вода, за да пие народът. ...”
Моисей направи това, което му беше наредено и хората пиха от водата, която потече от канарата. Не е ли милостив Бог? Той гледа отвъд човешките провали и вижда техните нужди! Той не им се скара. Не изпрати огън от небето, за да ги изгори! Не каза на Моисей: „Отстъпи, Аз ще ги унищожа!” Вместо това им даде да пият вода.
Дори когато израилтяните недоволстваха по-рано в Изход 16 глава, защото бяха гладни, знаеш ли какво каза Бог на Моисей? Той каза: „... Ето, ще ви изпратя хляб от небето. ...” (Изход 16:4) Неговият отговор беше да им даде да ядат хляб всеки ден. И това не беше обикновен хляб! Бог им даде повече отколкото бяха искали. Даде им хляб от небето!
Хлябът представлява Исус, Който е истинският хляб от небето. Когато Исус ходеше по земята, каза: „... Аз съм хлябът на живота; който дойде при Мене, никога няма да огладнее, и който вярва в Мене, никога няма да ожаднее.” (Йоан 6:35) Водата представлява Неговото неограничено снабдяване и освежаване. Единствено Исус може да задоволи светската жажда и глад!
Бог погледна отвъд недоволството на Своите хора. Той не само видя физическите им нужди, но видя и нуждата им от Спасител. Той им даде вода и хляб, за да задоволи физическите им нужди, но също така им даде живата вода и хляба на живота, за да посрещне духовните им нужди.

Единствено Исус може да задоволи светските жажда и глад.

Бог те обича въпреки непокорството ти

Приятелю, ти може би си като израилтяните – недоволстваш от Бог поради трудните си обстоятелства. Може би не си щастлив с Бог. Може би си отхвърлил Неговия призив върху живота си. Но Бог все още те обича въпреки твоето недоволство, непокорство или грешно поведение. Бъди сигурен в това – Неговата благост, а не Неговото осъждане, е което те води към покаяние. (Рим. 2:4)
Не те насърчавам да бъдеш лош или да продължаваш с непокорството, но дори когато се провалиш, Бог не задържа греха ти против теб (Рим. 4:8). Бог не те благославя или задържа благословения от теб възоснова на това, което си направил правилно или това, което си сгрешил.
Може това да те учудва и да питаш: ”Пастор, Принс, да не би Бог да гледа снизходително на това? Да не би да е занижил Своя стандарт на святост?” Не, не го е направил! Независимо от това какво правиш или не правиш, причината Бог да те благославя е, че Исус беше покорен до смърт. Бог те благославя поради завършеното дело на Своя Син на кръста, а не поради твоите добри дела. Неговите благословения в живота ти са в резултат на Неговото покорство, не на твоето покорство! Неговото бичуване, а не твоето, води благословенията в живота ти.

Той беше пребит, за да можем ние да бъдем благословени

От къде знаем, че пребиването на Исус е това, което осигури вода на израилтяните в пустинята? Е, знаем, че канарата беше ударена. И от 1 Коринтяни 10:4 знаем, че канарата, която Бог каза на Моисей да удари е Христос – „... и всички да са пили от едно и също духовно питие (защото пиеха от една духовна канара, която ги придружаваше; и тази канара беше Христос) ...”
В Изход 17:6 Самият Господ декларира: „Ето, Аз ще застана пред тебе там, на канарата в Хорив; а ти удари канарата и от нея ще потече вода, за да пие народът. ...” Това е едно от най-забележителните изявления в тази история. Когато го прочетох за първи път, то докосна сърцето ми. Господ каза на Моисей да удари канарата. Но кой стоеше там? Самият Господ! Това е картина на това как Христос – Канарата, щеше да бъде ударен на кръста за нашите грехове!
Осъждането и наказанието на Бог се предполагаше да паднат върху нас поради греховете ни, но Исус се изправи пред нас и „бам!” – вместо това те се стовариха върху Него! Той пристъпи и пое удара вместо нас. Той беше пребит, за да бъдем благословени ние!
Водата, която потече от скалата, представлява благословенията, от които се нуждаем, независимо дали е здраве, просперитет, защита или мир. Сега те са на наше разположение независимо дали пием или не. Бог си е свършил Неговата част, така че просто се протегни и получи.
Колко от вас са виждали малки деца да удрят торбичка на парти? Когато те са с вързани очи използват пръчки или стикове да удрят торбичката с бонбони. Когато тя се разкъса, всички бонбони се разхвърчават и децата се втурват наоколо да събират колкото бонбони могат да намерят.
Библията казва, че цялата пълнота на Божеството е в Исус. (Колосяни 2:9) Той е пълен с благодат и истина. (Йоан 1:14) Така че, когато Божието наказание на осъждане удари Исус – Той беше като тази торбичка – всички Божии благословения се пръснаха за нас, за да ги получим! Той беше като алабастровия съд с много скъпо масло, който беше счупен, така че маслото на Бог да може да потече за нас, за да го получим!
Възлюбени, Исус отиде на кръста, за да може ти да бъдеш благословен. Той даде доброволно живота си за теб Не пироните на кръста държаха Исус прикован на кръста. Неговата любов към теб беше това, което Го държеше там!
И ако Бог ти е дал небесното най-добро, ще задържи ли тогава от теб благословения като пълно изцеление, добра работа или здрави взаимоотношения със съпругата ти или съпруга ти? Разбира се, че не! Ако Той беше задържал тези благословения от теб, то тогава щеше да излезе, че тези неща са по-ценни от Исус! Библията казва: „Онзи, Който не пожали Своя Син, но Го предаде за всички ни, как няма да ни подари заедно с Него и всичко?” (Рим. 8:32)
Днес можем да бъдем благословени поради кръста. И поради Неговото покорство и бичуване реките на благословение могат да текат към нас.

Не пироните бяха това, което Го държеше на кръста. Неговата любов към теб Го държеше там.

Картина на разпънатия на кръста Христос

Някои от вас може все още да не са убедени, че удрянето на канарата в Изход 17 е картина на Исус на кръста. Така че нека ти покажа по какъв прекрасен начин Бог е скрил знаци в тази случка, които сочи към разпъването на кръста на Неговия Син. Божието слово е толкова удивително! Няма излишни детайли в Неговото слово!
В Изход 17:5 господ каза на Моисей: „... Мини пред народа, като вземеш със себе си някои от Израилевите старейшини ...”  След това, в следващия стих се казва, че Моисей направи както му беше наредено и удари канарата „пред очите на Израилевите старейшини.”
Така че виждаме, че канарата беше ударена пред „Израилевите старейшини.” В Матей 26 и 27 глава виждаме, че Исус също беше съден, наказан и разпънат в присъствието на Израилевите старейшини! Каяфа, първосвещеникът, разпита Исус в компанията на първосвещениците, книжниците и старейшините. Също така разкъса своята дреха на първосвещеник без да знае че изпълнява пророчество – че старото първосвещеничество принадлежащо на човек ще даде път на небесното първосвещеничество на Исус! По-късно, когато Исус увисна на Голготския кръст, Израилевите старейшини също бяха там и Му се подиграваха.
Друг ключ е жезълът, който Моисей използва, за да удари канарата. Отново в Изход 17:5 Господ каза на Моисей „...  вземи в ръката си и жезъла си, с който удари реката, и върви.” Спомняш ли си коя река беше ударил с жезъла си Моисей? Това беше река Нил в Египет. Моисей удари река Нил със своя жезъл, превръщайки водата в кръв. (Изход 7:20, 21)
Така че на какво е картина жезълът на Моисей? Той е картина на осъждане! Когато Моисей удари Нил с този жезъл, водата се превърна в кръв. Кръвта тук означава смърт. Рибата в реката измря, водата вонеше и египтяните не можеха да я пият. Това бяха лоши новини за тях. И ако Бог продължеше мора, те също щяха да умрат.
Така че жезълът на Моисей е жезъл на осъждане. Всъщност, от първото свръхестествено проявление на жезъла, може да си кажеш, че той беше предназначен да нанася проклятия. Когато Бог каза от горящия храст на Моисей да хвърли тоягата си на земята, той го направи и тоягата се превърна в змия (Изход 4:2,3), което е символ на проклятие.
Когато Божият жезъл на осъждане се стовари върху Исус на кръста – Неговата кръв беше тази, която потече за нас. Ние заслужавахме осъждане и наказание. Но Исус зае нашето място, така че да можем да получим благословенията. Не е ли прекрасно? Това е любовта на нашия Баща.

Вярвай в завършеното дело

Удрянето на канарата в Изход 17 глава е красива картина на кръста. Тя ни показва съвършеното дело на Сина. Днес, ти и аз сме благословени поради кръста, а не защото сме направили нещо добро, за да заслужим Божиите благословения. Не нашите дела, а Христовото съвършено дело на кръста ни носи всяко благословение.
Важно е да се отбележи, че нашето упование и вяра трябва да бъдат в завършеното дело на Христос, а не в нашето покорство и добри дела. Нито пък упованието ни трябва да бъде в околната среда, в която сме. Какво имам предвид с това? Е, някои хора си мислят, че ако са били в по-добро училище, по-голяма компания или просперираща държава, щяха да бъдат благословени. Междувременно мърморят и се оплакват. Понякога Бог ще ни води на места, където първоначално ще изглежда, че няма снабдяване.
Ако четеш внимателно историята в Изход, ще откриеш, че Господ беше този, който каза на Моисей да заведе децата на Израел в Рафидим. И все пак, въпреки че бяха в Божията воля, там нямаше вода за тях. Не знаеше ли Господ, че няма вода в Рафидим? Разбира се, че знаеше! Но Той искаше Неговите хора да Му се доверят и да Го призоват. Въпреки всичко Той се грижеше за тях и ги беше завел толкова далече. Той направи горчивата вода на Мерива сладка за тях. Той наваля хляб от небето и им даде да ядат месо от пъдпъдъци. И преди всичко, Бог ги изведе от Египет с велики знамения и чудеса.
Но, както много от нас, децата на Израил бяха бавни да се научат да се доверяват напълно на Бог. Вместо да вярват в добрината на Господ, те продължиха да се оплакват. Знаеш ли, че не е хубаво да се оплакваш? Има една добра мисъл: „Оплаквай се и ще си останеш долу, моли се и Той ще те издигне!”

Нашето упование трябва да бъде в завършеното дело на Христос, а не в нашето покорство или добри дела .

Не се оплаквай – уповавай на Бог във всяка ситуация

Недей да имаш нагласа да се оплакваш. Дори и да не разбираш защо си в настоящите обстоятелства и не можеш да видиш изходен път от тях, довери се на Бог да снабди водата, от която се нуждаеш, защото Той беше ударен за твоите благословения. Погледни кръста и стой в завършеното дело на Христос.
Библията също ни казва, че „... всичко съдейства за добро на тези, които обичат Бога, които са призовани според Неговото намерение.” (Рим. 8:28) Така че недей да недоволстваш, ако имаш спукана гума. Не недоволствай, ако си попаднал в задръстване. Бог може би те забавя, защото вижда фатален инцидент или катастрофа отпред!
Една сестра от нашата църква, на име Барбара, обича гмуркането. Обикновено ходи да се гмурка на остров Покет между декември и януари. Тя го беше правила най-малко четири пъти до сега. През декември, 2004 година, тя и нейни колеги бяха планирали друго пътуване, за да се гмуркат до Симилианските острови в Андаманско море, северозападно от Покет. Тя беше планирала да бъде там между 22 и 27 декември. Обаче не се чувстваше напълно спокойна по време на подготовката. Нейният план се провали, защото документите на колегите и не бяха одобрени.
Днес тя вярва, че Бог я е спрял за нейно добро. Вместо това Той им спестил големи неприятности. Виж, ако те бяха тръгнали да осъществят това пътуване и гмуркането щяха да бъдат там на 26 декември, 2004 година, когато азиатското цунами връхлетя остров Покет! Бог беше толкова добър, че ги предпази на безопасно място извън страната!
Така че не се оплаквай, когато изглежда, че нищо не върви на добре. Твоето разочарование може да се обърне в свидетелство за Божието избавление и добрина! Вместо това, докато чакаш за проявлението на благословението си, вземи едно дайре, вземи китара и започни да пееш песен на Бог. Опитай се да пееш песента „Исус е моята канара и Той ще отстрани тъгата ми!” Бог се удоволства от такъв тип нагласа.

Довери се на Бог – Той вижда отвъд естественото

Бог вижда отвъд естественото. Той е всезнаещ и всевиждащ. И иска ние също да виждаме отвъд естественото. Евреи 11:1 декларира: „А вярата е даване на твърда увереност в онези неща, за които се надяваме, убеждения за неща, които не се виждат.” Така че недей да ходиш според това, което можеш или не можеш да видиш. Някои хора вярват, че Бог изцелява днес, защото виждат изцелени хора. Но когато видят, че някой друг не е изцелен, променят мисленето си и казват, че Бог не изцелява днес. Тези хора вървят с виждане, не с вяра в завършеното дело на Христос! Не бъди като тях!
Преди няколко години моите църковни лидери се оттеглиха на молитвено уединение в курорт в Генетинг Хайландс в Малайзия. Аз шофирах по криволичещия път към този планински курорт, когато около миля преди да стигна той се откри пред мен за първи път. На следващата миля го видях около осем пъти.  В един момент го виждах, в следващия – изчезваше. От време на време облак или малък хълм закриваха гледката към курорта.
Подскачаше ли курорта от едно място на друго? Или се въртеше наоколо? Разбира се, че не! Той си стоеше там, но моите очи ми казваха, че той не е винаги на едно и също място. Така че не трябваше да основавам заключенията си на моето виждане или перспектива!
Приятелю, не основавай вярата си на заобикалящата те среда или на своя опит. Не основавай вярата си на това, което можеш или не можеш да видиш. Постави вярата си в Бог, Който вижда всички неща. Неговото виждане е по-добро от твоето!
Ако си изправен пред трудности и предизвикателства и твоето виждане ти казва, че няма надежда, обърни вместо това очите си към Бог и Неговото слово. Постави вярата си в завършеното дело на Сина. Помни, че поради ударената Канара реките на благословение текат към теб.

Не се предавай – твоето благословение е на път

Искам да споделя с теб едно свидетелство, което ще насърчи тези от вас, които все още чакат за проявлението на своето чудо. То е удивително свидетелсво за Божията вярност към едно семейство от нашата църква – пастор Матюс, един от моите помощник пастори и неговата съпруга Рейчъл.
Тази двойка искаше да има дете. Това беше мечтата им от деня, когато се ожениха. Всъщност още по време на предбрачното консултиране те ми споделиха, че искат да имат деца. Не планираха да изчакват година или две, искаха да имат дете възможно най-скоро след брака. За съжаление лекарите ги информираха, че двамата не са способни да създадат дете поради медицински причини. Така че шест години двамата вярваха на Бог за дете. Но въпреки усилията им, година след година, се оказаха безуспешни. Шест години са дълго време! Сигурен съм, че са пролели много сълзи и са се чудили на моменти дали Бог наистина ще им даде дете. Дяволът трябва да им е говорил цял куп лъжи и негативни послания. Трябва да им е нашепвал, че Божията воля за тях е да бъдат бездетни.
Те можеха бързо да се предадат на третата, петата или шестата година. Но благодаря на Бога, те продължаваха да уповават на Словото Му, което казва: „Благословено ще бъде роденото от тебе ...” (Вт. 28:4). Двамата изповядваха Неговите обещания и уповаваха на стиховете за плодородност.
Уверено мога да ти кажа, че Бог е верен! Рейчъл зачена първото им дете на седмата година! Същата година тя роди тяхното чудотворно дете! Но Божията благодат не спря до тук. Тя преля! По-късно Рейчъл роди едно след друго още три деца.
Днес те имат четири здрави деца. Всъщност Рейчъл се чувства като фабрика! Двамата със съпруга и са толкова плодовити, че трябва да бъдат внимателни, иначе биха имали отново дете! Помазанието за преумножаване е толкова силно над тях. Бог ги благослови толкова изобилно. В продължение на шест години те засадиха толкова много семена на вяра в Бог, че сега жънеха богата реколта от тях.
Всички ние имаме области на слабост. Всички имаме области на нужда. И когато упражним своята вяра в тези области, Бог ни възнаграждава и вярата ни става силна в тези области.
Открих, че същите области, за които вярваш Бог да те благослови, области, в които си бил уязвим, започват да стават области на сила в живота ти, когато упражняваш вяра за тях. Когато Бог вдъхна благодат в областта на липса на тази бездетна двойка, тя се превърна в област на свръхизобилие. Това е Божията благодат. Това е Божият маниер – Той не е ограничен от „достатъчно”!
Приятели, никога не се предавайте, никога не се отказвайте! Това семейство чака шест години! Не казвам, че трябва да чакаш толкова дълго. Същността е, че Бог няма да забрави молбата ти. Ти самият може да забравиш за нея, но Той няма да го направи! Бог е верен на Своите обещания. Неговият Син плати за твоите благословения със собствената Си кръв. И Бог е верен на това, което Неговият Сен направи!

Превод: Василка Благоева и Илина Чипилска

Няма коментари:

Публикуване на коментар